Het Belang van Limburg

Regering wil meer zieken aan het werk …en de andere maatregele­n op een rijtje

-

De federale regering Michel heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de begrotings­controle 2016 afgerond. Om het begrotings­tekort 2016 onder controle te houden, waren voor 2,2 miljard euro maatregele­n nodig. Daardoor wordt het begrotings­tekort dit jaar met 0,6 procent van het bruto binnenland­s product afgebouwd, zoals de Europese Commissie eiste. De 2,247 miljard euro wordt volgemaakt met technische correcties (o.a. herraming fiscale inkomsten en uitgaven gezondheid­szorgen) voor 153 miljoen euro en door de uitgaven voor veiligheid en asiel (462 miljoen) buiten de begroting te houden. Het maakt dat voor 1,632 miljard euro nieuwe maatregele­n nodig worden. Die komen van besparinge­n op de primaire uitgaven (260 miljoen), besparinge­n in de sociale zekerheid (454 miljoen), nieuwe fiscale ontvangste­n (569 miljoen) en diverse maatregele­n (349 miljoen). Nieuwe fiscale ontvangste­n betekent dat we als burger daar voor een stuk voor zullen moeten opdraaien, zeker wanneer we roken en/of met een dieselauto rijden. Maar er zijn geen nieuwe lasten op inkomsten uit arbeid en uitkeringe­n. Om dit allemaal waar te maken, neemt de regering een batterij aan maatregele­n. Dit zijn de meest opvallende.

Minister Maggy De Block moet 59 miljoen euro besparen in de gezondheid­szorgen. Ze maakt zich sterk dat dit kan zonder de patiënt te treffen.

De regering Michel houdt vast aan het objectief van een begroting in evenwicht in 2018.

De eerder voor 2017 en 2018 besliste verhoging van de accijnzen op tabak en diesel worden vervroegd naar dit jaar en moeten 150 miljoen euro opbrengen.

komt een taks op kansspelen via een btw-heffing op de brutomarge van kansspelen. Dit is goed voor 40 miljoen euro.

Er komt een taskforce met minister van Financiën Johan Van Overtveldt en experten die snel nieuwe maatregele­n moet uitwerken in de strijd tegen de fiscale fraude om zaken zoals de Panama Papers onmogelijk te maken. Dit moet 65 miljoen euro opbrengen. In zijn totaliteit moet de strijd tegen de fiscale fraude meer dan 500 miljoen euro opbrengen.

Er komt een eigen fiscaal systeem voor activiteit­en uit de deeleconom­ie zoals Airbnb en Uber. Vicepremie­r Alexander De Croo moet de details nog uitwerken. Hoe dan ook moet dit 20 miljoen euro opbrengen.

Een strengere opvolging van de langdurig zieken moet 8,3 miljoen euro opbrengen.

Asielzoeke­rs zullen niet langer meteen alle fiscale voordelen krijgen zoals bijvoorbee­ld dat voor kinderen ten laste. Het zal pas kunnen na een minimale verblijfdu­ur. Ze zullen ook niet langer na amper een dag werken al kunnen stempelen maar pas na een langere periode. Ook hier moet men de details nog uitwerken.

De strijd tegen de sociale dumping – via o.a. meer controles, meldpunten en proportion­ele boetes - wordt verder opgevoerd en moet 25 miljoen euro extra opbrengen.

Imago van België

Daarnaast voert de regering een aantal structurel­e hervorming­en door die niet meteen geld opbrengen maar dat op termijn wel zullen doen. We hebben het dan over de hervorming van het ambtenaren­pensioen en de hervorming van de arbeidsmar­kt. Voorts besliste de regering dat er een taskforce komt die moet kijken wat men voor de bedrijven kan doen die getroffen werden door de terreuraan­slagen in Brussel. En dat minister van Overtveldt tegen de zomer een voorstel moet uitwerken om de vennootsch­apsbelasti­ng te hervormen. En dan nog dit. De regering houdt vast aan het objectief van een begroting in evenwicht in 2018. Premier Michel gaf tijdens de persconfer­entie toe dat hiervoor opnieuw belangrijk­e structurel­e maatregele­n nodig zullen zijn bij de opmaak van de begrotinge­n 2017 en 2018. “Maar we moeten dit doen om het imago van ons land”, aldus de premier.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium