Het Belang van Limburg

“Niet realistisc­h om topnatuur alleen voor 20 nonnen te houden”

Natuurbewe­ging blijft strijden tegen klooster op domein Opgrimbie

- Guy THUWIS

MAASMECHEL­EN/LANAKEN - De natuurbewe­ging blijft sterk gekant tegen het klooster op het koninklijk domein van Opgrimbie. Ze zullen er alles aan doen om het uitvoering­splan te verhindere­n. “De gebouwen zijn na 20 jaar bijna afgeschrev­en, de zusters kunnen gerust verhuizen naar een andere plaats”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg. Bevoegd minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) bevestigt dat er een voorontwer­p van Gewestelij­k Ruimtelijk Uitvoering­splan (GRUP) bestaat voor Opgrimbie. Als alle nodige adviezen zijn ingewonnen, wordt het GRUP afgewerkt en belandt het op de tafel van de minister. Het ontwerp is uitgewerkt na overleg tussen het Vlaams Gewest, adviesinst­anties, de provincie, gemeenten en eigenaars van het domein.

Open ruimte

De eigenaars wijzen erop dat de hele procedure strikt volgens de wettelijke voorschrif­ten verloopt. “Het voorontwer­p van GRUP is een stap in die procedure”, zegt advocaat Fernand Keuleneer namens het bisdom Hasselt, de stichting Astrida en de Monialen van Bethlehem. Hij vindt dat er niet echt sprake is van een uitbreidin­g van het klooster. “Wat er nu staat, is een minimaal gedeelte van het oorspronke­lijke project. Wat er nog bijkomt - een logement voor familie, extra cellen voor de zusters, een natuurbegr­aafplaats en een blusvijver - is een voltooiing van wat er staat.” Voor de zusters zijn er volgens meester Keuleneer geen alternatie­ve locaties te vinden. “Voor de spirituali­teit van de zusters zijn er in Vlaanderen geen grote stilteoppe­rvlakten meer die in aanmerking komen.” Bij Natuurpunt Limburg vindt coördinato­r Jos Ramaekers het niet kunnen dat de zusters het Nationaal Park Hoge Kempen blijven ‘verstoren’. “Dit is een van de grote open ruimtes in Vlaanderen. Als de zusters ervoor kiezen om ver van de mensen te zitten, heeft dat tot gevolg dat ze niet overal terechtkun­nen in het dichtbevol­kte Vlaanderen. Maar is het nog wel realistisc­h dat een 20-tal nonnen alleen wil zijn in zo’n fantastisc­he,

De gebouwen zijn na 20 jaar bijna afgeschrev­en. De zusters kunnen gerust verhuizen naar een andere plaats

Jos RAMAEKERS Natuurpunt Limburg

grote open ruimte? Dat ze daar al een tijdje zitten, verandert niets aan de zaak. Ze kunnen gerust verhuizen naar een andere plaats.” “We zullen er alles aan doen om te verhindere­n dat dit uitvoering­splan werkelijkh­eid wordt”, zegt buurtbewon­er Jan Van Reusel die al twee keer zijn gelijk haalde bij de Raad van State. In het ontwerpGRU­P staat dat het klooster op domein Opgrimbie door de plaatselij­ke gemeenscha­p ervaren wordt als een versterkin­g van de spirituele dimensie van hun leven. “Ik kan me daar voor een deel zelfs in vinden”, zegt Van Reusel. “Contemplat­ie en stilstaan bij het leven, ik heb niets tegen de waarden en functie van de zusters. Ik heb alleen iets tegen de bouwvergun­ning. Het gaat erom dat iemand van bovenaf zegt: ‘Dat is koninklijk domein en daar kunnen we een bouwvergun­ning afleveren voor een klooster’.” Van Reusel kondigt aan zijn uiterste best te zullen doen om ervoor te zorgen dat het ook dit keer niet lukt. “Er zijn genoeg alternatie­ven die minder belastend zijn voor de natuur. Wat mij betreft moet het klooster afgebroken worden en de natuur weer haar plaats krijgen.” Met de koninklijk­e villa heeft hij minder problemen. “We gunnen het staatshoof­d een buitenverb­lijf. Dat dateert uit de jaren 60 en wordt niet permanent bewoond. Het is dus niet zo belastend voor de natuur.”

 ?? Foto LD ?? Het klooster op het koninklijk domein van Opgrimbie.
Foto LD Het klooster op het koninklijk domein van Opgrimbie.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium