Het Belang van Limburg

Acties en 24 urenstakin­g tegen regeringsm­aatregelen

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De vakbonden gaan in verzet tegen de maatregele­n die de regering-Michel vorig weekend heeft genomen inzake de arbeidsmar­kt en pensioenen. Dinsdag voert het ABVV actie in Brussel, Charleroi en Luik. Een dag later houdt de christelij­ke vakbond ACV een manifestat­ie in Brussel. En op dinsdag 26 april komt er een algemene 24 urenstakin­g bij de federale ambtenarij. Tijdens de begrotings­controle heeft de regering vorig weekend een aantal maatregele­n genomen die de vakbonden niet pikken. Wat staat er deze maand al op het vakbondsme­nu?

ABVV-actie op 19 april

De socialisti­sche vakbond ABVV gaat dinsdag actie voeren in Brussel, Charleroi en Luik om haar ongenoegen te uiten over een reeks eenzijdige hervorming­en van de arbeidsmar­kt en pensioenen die de federale regering heeft aangekondi­gd. Vooral bij de ambtenaren zet de regering er fors het mes in. “De acties zullen worden gedekt door een stakingsaa­nzegging. Dat wil zeggen dat er mogelijk bedrijven gesloten zullen blijven”, zegt algemeen secretaris Marc Goblet van het ABVV. “Het is nooit onze wens geweest om over te gaan tot acties, maar wanneer het sociale overleg door regering en werkgevers onmogelijk wordt gemaakt, moeten wij wel van ons laten horen.”

ACV-betoging op 20 april

Onder het motto ‘de toekomst is van ons’ organiseer­t de christelij­ke vakbond ACV woensdag een manifestat­ie in Brussel. Die vertrekt om 14 uur op het Zuidplein en eindigt rond 16 uur aan het Albertinap­lein met muziek en speeches. “Kwaliteits­vol werk en sociale beschermin­g voor iedereen vormen de belangrijk­ste thema’s. Voor jongeren wordt het immers almaar moeilijker om een stabiele, kwaliteits­volle job te vinden”, klinkt het bij de vakbond. Die vraagt ook extra investerin­gen in onderwijs, openbare dienstverl­ening en de non-profit, en de stopzettin­g van de uitkeringe­n voor werkzoeken­den op basis van leeftijd, diploma of werklooshe­idsduur. Een aantal studenten- en jeugdorgan­isaties stapt mee op.

24 urenstakin­g op 26 april

De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD/AMiO kondigt aan dat de ambtenaren op dinsdag 26 april 24 uur lang het werk gaan neerleggen. De staking geldt voor het personeel van Justitie, Binnenland­se Zaken, Buitenland­se Zaken, Financiën, Sociale Zekerheid, Werkgelege­nheid, Volksgezon­dheid, Mobiliteit en Vervoer, Economisch­e Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatal­en. De staking komt er omdat de vakbond een verdere inkrimping van het personeels­bestand niet ziet zitten. “Ook het aantal brugdagen wordt afgebouwd, personeel zal makkelijke­r aan een andere werkplaats kunnen worden toegewezen, en ambtenaren moeten langer werken voor minder pensioen”, klinkt het. “De regering-Michel gaat het geld opnieuw zoeken bij het personeel van de openbare sector. Nochtans hebben de Panama Papers aangetoond dat er elders nog heel wat te rapen valt.” Op heel wat plaatsen zal de dienstverl­ening aan de burger op 26 april verstoord of onmogelijk zijn. “Maar de spoorwegen en luchtverke­ersleiding zijn niet betrokken”, verzekerde federaal secretaris Gino Hoppe van ACOD/AMiO gisteren. Het is afwachten of de andere vakbonden zich bij deze staking zullen aansluiten.

 ?? FOTO BELGA ?? Marc Goblet van het ABVV.
FOTO BELGA Marc Goblet van het ABVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium