Het Belang van Limburg

Metroterro­rist bekent

Osama Krayem: “Ik wist waaraan ik meewerkte”

- Yves BARBIEUX/Dirk COOSEMANS/Hans VAN DE CAUTER

BRUSSEL - Osama Krayem (23), de Zweedse man die zelfmoordt­errorist Khalid El Bakraoui vergezelde tot in de Brusselse metro, stelt zich niet langer op als een toevallige medeplicht­ige van de aanslagen. “Ik was niet per toeval in Brussel. Ik wist perfect waar ik mee bezig was. Maar op het laatste moment ben ik teruggekra­bbeld”, zegt hij nu.

Op beelden van de bewakingsc­amera in het metrostati­on Pétillon, enkele minuten voor de moordende ontploffin­g in station Maalbeek, is te zien hoe Osama Krayem op 22 maart een rugzak overhandig­de aan zelfmoordt­errorist Khalid El Bakraoui. Die bleek vol TATP-springstof te zitten, waarmee El Bakraoui zich later opblies. “Ik dacht dat die rugzak leeg was”, hield Krayem eerst zijn onschuld staande. Maar op die verklaring kwam hij gisteren terug. “Ik wist perfect waar wij mee bezig waren. Ik was niet toevallig in Brussel”, zei hij aan de speurders.

Welk doelwit

Krayem bekende dat ook hij een rugzak met explosieve­n droeg. Toen hij uit het beeld van de camera’s verdween, was hij op weg naar een doelwit waar hij zich moest opblazen. “Ik besefte toen pas echt waar ik mee bezig was. Op het laatste ogenblik heb ik besloten terug te krabbelen.” Hetzelfde argument dat Salah Abdeslam gebruikt om uit te leggen waarom hij in Parijs zijn bomgordel niet tot ontploffin­g heeft gebracht. Wat juist het doelwit van Krayem in Brussel was, daar hebben de speurders nog het raden naar. Zelf beweert hij dat hij de explosieve­n heeft weggegooid. Als dat al waar is, dan is het nog steeds onduidelij­k op welke plek hij dat heeft gedaan. De vrees blijft dat ergens in Brussel een rugzak vol dodelijke TATP klaarligt om een nieuwe aanslag mee te plegen. De aanhouding van Krayem werd gisteren door de raadkamer met een maand verlengd, net als die van Mohamed Abrini en zijn kompanen Hervé B.M. en Bilal El Makhoukhi, de eenbenige ex-Syriëstrij­der. Ook de broers Smaïl en Ibrahim Farisi, de huurders van de flat in Etterbeek waar de metroterro­risten op 22 maart vertrokken, blijven in de cel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium