Het Belang van Limburg

Cameraschi­ld tegen terroriste­n

-

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) plant een heus cameraschi­ld tegen terroriste­n. Binnen twee jaar komen op 260 plaatsen langs de Belgische snelwegen liefst 1.000 slimme camera’s (ANPR’s), die de nummerplat­en van alle voorbijrij­dende wagens scannen. In Limburg zijn vandaag al 18 ANPR-sites actief, maar dat aantal moet eind 2017 bijna zijn verdrievou­digd.

HASSELT -

Minister Jambon plant de camera’s daar waar snelwegen elkaar kruisen of een landgrens oversteken. “In totaal goed voor zo’n 1.000 camera’s”, zegt woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. In Limburg zijn vandaag al op 18 plaatsen ANPR-camera’s actief, onder meer op de E314 in Maasmechel­en en de E313 in Tongeren. “Op korte termijn komen daar nog eens 17 sites bij en tegen eind 2017 moeten op 50 plaatsen in Limburg ANPR-camera’s actief zijn”, zegt provincieg­ouverneur Herman Reynders. “Op één site kunnen uiteraard meerdere camera’s staan, zoals aan de E314 in Halen het geval is. Limburg is overigens de enige provincie waar alle nummerplaa­tgegevens centraal worden verwerkt.” Politie en parket verwachten veel van het cameranetw­erk, dat moet resulteren in een hoger oplosperce­ntage van misdrijven.

Verkrachti­ng opgehelder­d

De politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en (LaMa) - pionier inzake het gebruik van ANPR’s - plukt vandaag al de vruchten van haar investerin­gen. Sinds 2011 houden slimme camera’s er grensoverg­angen en invalswege­n in de gaten. “Ze scannen 24 uur per dag alle Op de E314 in Halen, ter hoogte van de grensoverg­ang met Vlaams-Brabant, worden vandaag al alle voertuigen gescand. voertuigen”, weet woordvoerd­er Johnie Nijs van de politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en. Bovendien helpen de camera’s effectief misdaden oplossen. “Meest bekende wapenfeit was vorig jaar het oprollen van een bende autodieven die BMW’s en Land Rovers viseerde”, klinkt het bij de speurders van LaMa. Hoewel het uiteindeli­jk de federale politie was die de bende inrekende, speelden de camera’s van de lokale politie een essentiële rol bij het identifice­ren en opsporen van de verdachten. “Door de automatisc­he nummerplaa­therkennin­g van de toestellen kregen we snel zicht op mogelijke verdachten, waardoor uiteindeli­jk zeven mensen konden worden opgepakt. Daarnaast zijn de voorbije jaren in onze zone een schietpart­ij, de verkrachti­ng van een meerderjar­ige, een diefstal met geweld en verschille­nde autodiefst­allen opgehelder­d dankzij de camera’s. Op vlak van verkeersve­iligheid merken we een sterke daling van het aantal niet-gekeurde wagens.”

 ?? Foto KH ??
Foto KH
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium