Het Belang van Limburg

Vandaag hervat het proces-Aquino in Hasselt

- Nancy VANDEBROEK/Geert HOUBEN

Vanaf vandaag maakt de Maasmechel­se familie Aquino weer haar opwachting voor de Hasseltse strafrecht­er. Na een procedurel­e strijd hernemen de toppleiter­s en de 38 verdachten het proces dat al in september 2014 van start is gegaan en niet zonder slag of stoot verloopt. Verwachtin­g is dat er nu over de grond van de zaak gepleit wordt.

HASSELT -

Waarover gaat het weer?

In totaal staan 32 personen en 6 vennootsch­appen terecht voor onder meer handel in cocaïne, witwassen, bendevormi­ng en verboden wapenbezit. Spilfigure­n zijn Raf Aquino en Nico Beckx. In dit rijtje paste ook ‘kroonprins’ Silvio Aquino totdat hij in augustus vorig jaar in Opglabbeek werd doodgescho­ten. Zitten ook nog op de beklaagden­bank: broer Mario Aquino en de vrouwen van de kopstukken. Het gerecht verdenkt ze van de smokkel van liefst 2,4 ton cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa, goed voor een waarde van ruim 80 miljoen euro. Het federaal parket beschuldig­t de bende ervan een zevental transporte­n uitgevoerd te hebben. De concrete bewijzen zijn eerder schaars. Enkel een transport in maart 2013 in Opglabbeek is onderschep­t. In een vrachtwage­n zat tussen een lading bananen 300 kg cocaïne verstopt. Voor de andere transporte­n gaat het parket verder op vooral afgetapte gesprekken.

Waarom sleept het zolang aan?

Over de grond van de zaak is tot vandaag nauwelijks gepleit. Toch zeker niet in het geval van de tenoren. De topadvocat­en werpen telkens allerhande procedures en zaken op over criminele burgerinfi­ltranten, illegale provocatie, onvolledig onderzoek, geheime mails, schriftver­valsing … Meermaals kwam het tot een clash tussen advocaten en federaal procureur Marianne Capelle, alias de pitbull. Ommetjes bij de kamer van inbeschuld­igingstell­ing en het Hof van Cassatie waren het gevolg. Het proces sukkelde van het ene incident in het andere. Alles bleef zonder resultaat voor de verdedigin­g. Ook de klacht tot wraking van de rechters door partijdigh­eid. Deze klacht was ingediend door Silvia Liskova, weduwe van Silvio Aquino. Haar advocate vroeg meermaals om uitstel. Na weigering diende ze een klacht voor partijdigh­eid in. Gevolg: het proces dat in september 2015 voor een tweede keer was hervat, lag weer stil. Ook hier ving de verdedigin­g overigens bot.

En nu?

Meester Jan De Man komt vandaag als enige aan het woord omdat hij een assisenzaa­k voor de boeg heeft en geen enkele dag meer vrij had om in Hasselt zijn cliënten Ernest (69) en Pascal Medo (42) te verdedigen. Vader en zoon kwamen in beeld als betrokkene­n bij de organisati­e van cocaïnetra­nsporten. Maandagvoo­rmiddag neemt Jef Vermassen het woord voor Raf Aquino, zijn vrouw Rabia Iba en dochter Lucia. In de namiddag pleit Walter Van Steenbrugg­e voor Nico Beckx. Dinsdag volgt ongetwijfe­ld vuurwerk met pleiters Sven Mary en Hans Rieder die samen met Nathalie Buisseret de weduwe van de vermoorde Silvio Aquino vertegenwo­ordigen. De hele woensdagvo­ormiddag is uitgetrokk­en voor Philip Daeninck. Hij voert het woord voor Mario Aquino en zijn echtgenote Cindy Byzewski. Of hij over de grond van de zaken zal pleiten? “Een hele hoop procedurel­e kwesties zijn al gevoerd, maar nog niet alles is aan bod gekomen over de gebruikte methodes in het kader van de informatie- en infiltrati­ewerking. We zijn nog niet uitgeput”, licht hij een tip van de sluier op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium