Het Belang van Limburg

Geknoei van minister Galant dreigt premier mee te sleuren

MR-minister moet opstappen als vandaag blijkt dat ze loog

-

Een ontslag van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is nog niet afgewend. Vandaag moet ze zich verdedigen tegen een spervuur van kritische parlements­leden. Centraal staat de vraag of ze heeft gelogen over een Europees rapport over de veiligheid op onze luchthaven­s. Galant zegt dat ze dat rapport nooit kreeg, de oppositie en een topman van de administra­tie beweren van wel. Hoe dan ook brengt Galant ook premier Charles Michel weer in een lastig parket.

BRUSSEL -

Liegen tegenover het parlement staat in de politiek gelijk met zelfmoord. Daarom deden de oppositie en de ontslagnem­ende topman van de administra­tie Mobiliteit, Laurent Ledoux, er tot gisterenav­ond laat alles aan om te bewijzen dat Galant de Kamer heeft bedrogen. De inhoud van het kritische Europese rapport over onze luchthaven­s (zie kader) deed niet meer ter zake. Wel de vraag of Galant dat rapport al dan niet heeft ontvangen. Dinsdag en ook gisteren hield ze staande van niet, maar Ledoux hield vol van wel.

Michel in lastig parket

Het kabinet-Galant beweert bij hoog en bij laag dat een Europese procedure bepaalt dat enkel twee hoge ambtenaren dergelijke rapporten mogen ontvangen en dat de minister het dus niet onder ogen heeft gekregen. De inhoud kende ze via een nota van diezelfde ambtenaren wel. Er werd zelfs al een actieplan uitgewerkt om tegemoet te komen aan de kritiek. Maar dat telde gisteren even niet. Enkel de vraag of Galant heeft gelogen. En premier Michel eveneens, want die kwam ‘s namiddags in het halfrond met de versie van Galant op de proppen. Het sleurt Michel mee in een zeer vervelende situatie. Hoewel de oppositie Galant én Michel nogmaals opvorderde­n in het parlement, beslisten die toch niet meteen duidelijkh­eid te scheppen. Pas vandaag legt de minister haar kaarten op tafel.

Vete met topman

Het is niet de eerste keer dat Galant haar premier in verlegenhe­id brengt. Eerder moest Michel zich verdedigen omdat de minister een advocatenk­antoor had aangesteld zonder de juiste procedure te volgen. Dat werd afgedaan als “onvoorzich­tigheid”, maar ook daarna lag Galant meerdere keren onder vuur. Op de achtergron­d speelt wel de vete tussen haar en haar topman van de administra­tie, Laurent Ledoux. Ze kunnen elkaars bloed drinken. Ledoux diende gisteren zijn ontslag in omdat de situatie volgens hem onhoudbaar was geworden. Maar regeringsk­ringen geven aan dat de man koos voor de vlucht vooruit en Galant wil meesleuren in zijn val. Ook omdat over enkele maanden een tweede

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium