Het Belang van Limburg

Directeur Rudi Weekers stapt op bij Locate in Limburg

- Yves LAMBRIX

Voor de tweede keer sinds zijn ontstaan begin 2014 moet Locate in Limburg op zoek naar een nieuwe directeur. Aanhoudend­e fricties met de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM zouden aan de basis liggen van het ontslag dat Rudi Weekers (60) zopas per mail heeft ingediend.

GENK -

Om de sluiting van Ford Genk mee op te vangen, werd begin 2014 Locate in Limburg opgericht. Die organisati­e moet in samenwerki­ng met het Agentschap Ondernemen en Flanders Investment and Trade (FIT) buitenland­se bedrijven naar Limburg halen, in het bijzonder in de sleutelsec­toren smart logistics, health & care, en smart & sustainabl­e industries (onder andere cleantech en ICT). Locate in Limburg deed dat de voorbije twee jaar met beperkte middelen (700.000 euro per jaar) en mensen (een directeur en vier medewerker­s). Vorige maand trok Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) de werkingsmi­ddelen nog op tot bijna 3,2 miljoen euro.

Topmanager

Locate in Limburg kende een bewogen start. Amper opgericht gaf wetenschap­per en consultant Martin Hinoul (70) begin februari 2014 zijn ontslag omdat zijn contract en werkingsmi­ddelen als gevolg van administra­tieve procedures niet in orde waren. Twee weken later stelde afgevaardi­gd bestuurder Urbain Vandeurzen een opvolger voor: Rudi Weekers (60). De Genkse topmanager was 13 jaar lang de operatione­le en financiële rechterhan­d van Vandeurzen bij diens inmiddels verkochte technologi­ebedrijf LMS.

Concurrent­ie

De voorbije twee jaar kwam Rudi Weekers geregeld in deze krant met het nieuws dat hij enkele buitenland­se investeerd­ers had binnengeha­ald. Die communicat­ie werd hem van meet af aan niet in dank afgenomen. Zo botste het meermaals met topman Stijn Bijnens van de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM, die eveneens investeerd­ers naar Limburg haalt. Bij LRM waren ze geregeld misnoegd omdat Weekers enkele verwerving­en van LRM als de zijne zou hebben voorgestel­d. Feit is dat de samenwerki­ng tussen LRM en Locate in Limburg nooit een geslaagd project is geweest. Insiders zeggen dat de reeks ‘Limburg Valley’ die deze krant onlangs bracht, de druppel was die voor Weekers de emmer deed overlopen. Daarin stond dat “Locate in Limburg nog geen enkel bedrijf heeft aangetrokk­en”. “Ik trok ogen open toen ik dat las, al merkte ik meteen dat deze pertinente onwaarheid kadert in de strijd om het acquisitie­beleid in Limburg”, zegt een goedgeplaa­tste insider. “De enige vraag die speelt is: wie is de grootste?”

Opvolger?

Enkele dagen geleden heeft Rudi Weekers per mail zijn ontslag ingediend. Hij stuurde die mail naar de afgevaardi­gd bestuurder en de voorzitter van Locate in Limburg, zijnde Urbain Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders. Beiden bevestigen de mail. Ze betreuren het ontslag en willen enkel kwijt dat Weekers de voorbije twee jaar keihard heeft gewerkt. Opvallend: Weekers zelf was gisteren niet bereikbaar, alle andere hoofdrolsp­elers in dit verhaal wilden geen commentaar geven. Informeel klinkt het wel dat sommigen in politiek en economisch Limburg Weekers’ ontslag toejuichen, anderen willen er dan weer alles aan doen om de Genkse topmanager aan boord te houden. Wat er van zij, dit is opnieuw een slechte zaak voor Limburg, die in politiek Brussel wordt gezien als “een kinderacht­ig machtsspel onder Limburgers”. Een bron binnen de Vlaamse Het ontslag van Rudi Weekers is opnieuw een slechte zaak voor Limburg. regering: “In het post-Fordtijdpe­rk is het van groot belang dat buitenland­se investerin­gen naar Limburg worden gehaald. Maar wie dat doet en wie daarvoor de pluimen op zijn hoed steekt, is absolute bijzaak.” Woensdag komt de raad van bestuur van Locate in Limburg samen om het ontslag te bespreken en een opvolger te zoeken.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium