Het Belang van Limburg

XHet rapport dat Galant in het nauw bracht

-

Minister Galant (links) bracht premier Michel eens te meer in een lastig parket. negatieve evaluatie én een ontslag dreigt. Ledoux is inderdaad een zeer excentriek­e man en volgens sommigen onmogelijk om mee samen te werken. Ook met vorige ministers en tal van topambtena­ren kon hij niet overweg. Dat hij het was die de soms twijfelach­tige informatie over het rapport lekte, zorgde er onder meer voor dat de meerderhei­dspartijen Galant vrijpleitt­en. Maar heel graag deden ze dat niet. “Iedereen weet dat ze niet meteen een sterke minister is”, klonk het. Michel beloofde het parlement vandaag in elk geval volledige openheid.

Galant kwam de voorbije dagen weer onder vuur na het uitlekken van een vernietige­nd Europees rapport waaruit blijkt dat er nauwelijks controle is op de veiligheid op de Belgische luchthaven­s. Nochtans klagen de vakbonden al jaren de gebrekkige veiligheid aan. De opvallends­te vaststelli­ngen:

Zaventem werden zware tekortkomi­ngen ontdekt, maar de luchthaven kreeg nooit het rapport daarover. In 2014 gebeurde het veiligheid­sonderzoek slechts gedeelteli­jk.

systemen om explosieve­n

BRUSSEL -

te detecteren worden niet regelmatig geïnspecte­erd. Zo was er geen controle op de inzet van explosieve­nhonden.

veiligheid in Antwerpen is sinds 2010 niet meer doorgelich­t, terwijl onder meer een zwaar tekort aan veiligheid­straining ontdekt werd.

kreeg in 2013 geen enkele controle.

reeks aangekaart­e problemen in Oostende is nog altijd niet verholpen.

 ?? Foto BELGA ??
Foto BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium