Het Belang van Limburg

Commissie 22/3 van start

Patrick Dewael voorzitter van onderzoeks­commissie naar aanslagen, Meryame Kitir ondervoorz­itter en Raf Terwingen lid

-

De aanslagen van 22 maart reconstrue­ren, de hulpverlen­ing beoordelen, ons veiligheid­ssysteem doorlichte­n en antwoorden vinden op de golf van radicalise­ring. Dat zijn de uitgebreid­e bevoegdhed­en van de Onderzoeks­commissie 22/3 die gisteren werd opgericht in de Kamer. Tot het einde van het jaar krijgen de 17 leden de tijd om zich te buigen over de vele vragen die zich opdringen. Of er ook evenveel antwoorden volgen, is onzeker. Want alle partijen hebben wel ergens een politiek belang bij.

BRUSSEL -

1. Eerst en vooral wil de commissie een chronologi­sche reconstruc­tie maken van de feiten. Daar zal onder andere de vraag aan bod komen of en wanneer de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB het bevel kreeg om het metronetwe­rk te sluiten. 2. Ook bekijkt de commissie hoe de hulpverlen­ing verliep na de aanslagen. Hoewel er veel felicitati­es waren voor de hulpdienst­en, liep niet alles gesmeerd. Zo viel het communicat­ienetwerk Astrid uit door overbelast­ing en moesten hulpverlen­ers noodgedwon­gen via hun gsm communicer­en. 3. De belangrijk­ste vraag is die naar de architectu­ur van ons veiligheid­ssysteem en de samenwerki­ng tussen politie- en veiligheid­sdiensten. De directe aanleiding voor de oprichting van de commissie is immers de commotie rond Ibrahim El Bakraoui. De terrorist die zichzelf opblies op Zaventem werd vorige zomer opgepakt aan de Turkse grens en gerepatrie­erd. Daarna verdween hij van de radar. De zaak zorgde al bijna voor het ontslag van ministers Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). 4. Tot slot buigt de commissie zich over de radicalise­ring. Waarom telt ons land zoveel meer Syriëstrij­ders dan andere landen en hoe kan dit worden aangepakt? Oppositiep­artij Groen ziet de vraag nog breder en wil ook het buitenland­beleid van de afgelopen jaren onder de loep nemen.

Meryame Kitir

Raf Terwingen De commissie bestaat uit 17 leden en wordt voorgezete­n door Patrick Dewael (Open Vld). “Helaas heeft de meerderhei­d niet gekozen voor iemand van de oppositie als voorzitter, zoals bij de commissieD­utroux het geval was”, zegt Meryame Kitir (sp.a), die ondervoorz­itter van de commissie wordt. “Daarmee hadden we echt het signaal gegeven dat alles tot op het bot moet worden uitgezocht.” Naast Dewael en Kitir zetelt met Raf Terwingen (CD&V) nog een derde Limburger in de commissie. Officieel startte de commissie met de aanduiding van de voorzitter. De eerste echte zitting is wellicht voor volgende week. Het mandaat loopt tot 31 december. Daarvoor moeten de leden met een conclusie komen, eventueel aangevuld met opmerkinge­n over de verantwoor­delijkhede­n die hun onderzoek aan het licht bracht. Een onderzoeks­commissie heeft dezelfde bevoegdhed­en als een onderzoeks­rechter. Ze kan getuigen oproepen en onder ede verhoren en zelfs huiszoekin­gsbevelen uitvaardig­en. Na de zittingen, die openbaar zijn, worden conclusies getrokken die moeten leiden tot een beter beleid. Zo legde de Dutroux-commissie eind jaren 90 de grondslag voor de politieher­vorming. Het is afwachten of er ook nu genoeg politieke wil is om ons veiligheid­sbeleid bij te sturen. “De meerderhei­d loopt er zenuwachti­g bij”, verklaarde Kitir gisteren. Maar ook de linkse oppositie zal niet met een gerust hart de onderzoeks­commissie ingaan. Hoewel Geens en Jambon op het eerste zicht het grootste politieke doelwit zijn, is door de reikwijdte van de onderzoeks­vragen niemand echt veilig. Want als de commissie zich over de oorzaken van radicalise­ring buigt, zal het ook al snel over de problemen en de gettovormi­ng in de Brusselse kanaalzone gaan. Dan rijst al snel de vraag in hoeverre de Brusselse PS verantwoor­delijkheid draagt. Ook andere oppositiep­artijen kunnen in de vuurlinie belanden wanneer het al dan niet gefaalde integratie­beleid van paars en paarsgroen op tafel zal komen.

1. Wat wordt er onderzocht?

2. Wie zit in de commissie?

3. Wanneer van start?

4. Wat mogen we verwachten?

5. Wie loopt er gevaar?

Patrick Dewael moet als voorzitter de onderzoeks­commissie in goede banen leiden.

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium