Het Belang van Limburg

Lifters die Tongenaar overvielen blijven spoorloos

- Roel DAMIAANS

Het verhaal van Jan Clerinx uit Tongeren, die door een groepje lifters in het ziekenhuis werd geslagen en beroofd werd van zijn auto, lokte vele reacties uit. Lezers stuurden hun postieve, negatieve en bizarre verhalen naar de krant. Durft er nog iemand lifters meenemen? Of is het - zoals sommigen beweren - allemaal zo erg niet?

HASSELT -

Advocaat Michael Vandersmis­sen die dagelijks pendelt tussen Tongeren en zijn kantoor in Brussel, neemt geregeld lifters mee. “Het maakt de rit een stuk gezelliger. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve ervaringen gehad. Ik vrees wel dat door dit voorval sommigen zullen zeggen dat we op onze hoede moeten zijn en beter geen lifters meenemen. Terwijl er in deze grimmige tijden, net meer nood is aan vertrouwen en solidarite­it.” Ook Tim Kusters (40) uit Meeuwen-Gruitrode deelt die mening. “Ik heb alleen maar mooie herinnerin­gen. Op vakantie in ZuidFrankr­ijk hebben we een koppeltje honderden kilometers meegenomen. Die mensen waren zo dankbaar dat ze ons een Mariamedai­llon hebben gegeven om onze een veilige reis te wensen. Dat ligt nu al vier jaren in mijn mobilhome, als geluksbren­ger.” Een andere keer zat er een Fransman met een didgeridoo naast Kusters. “Hij heeft tijdens de rit op zijn instrument gespeeld, heel plezant. Zijn typisch hippielijf­geurtje nam ik er graag bij (lacht). Ik heb hem afgezet in Leopoldsbu­rg, maar hij moest uiteindeli­jk in Stockholm geraken. Tussen Zwitserlan­d en Duitsland heb ik ooit een man meegenomen die op weg was naar een meditatiec­entrum. Daar wilde hij gedurende drie weken leren zwijgen. Je ziet, elke lifter heeft zijn eigen verhaal”, aldus Kusters.

Duitse grondkusse­r

Lieve Geysens (52) uit Wellen - in haar jeugd zelf een fervente liftster - kan bijna een boekje vullen met bizarre verhalen. “Jaren geleden nam ik een Duitse toerist zonder geld mee. Toen we over de Belgisch-Duitse grens reden, vroeg hij mij om alsjeblief even te stoppen. Hij ging op zijn knieën liggen, kuste de grond en zei Oh Mutti Maria, danke. Oh, meine Heimat! Een andere keer heb ik een jongeman meegenomen die ’s nachts naast een steenweg stond te liften. Hij had net een epilepsiea­anval gehad en zijn kleren waren schoongema­akt met vijverwate­r, maar er zat overal nog modder en braaksel op zijn kleren. Onderweg vertelde hij ronduit over melkwegste­lsels en kwantumfys­ica, toen kon ik hem niet meer volgen (lacht).” Een paar maanden geleden stopte Lieve Geysens voor een oude man. “Een simpele ziel die niet wist wanneer de bus kwam en rilde van de kou. Ik heb hem een lift aangeboden, maar na een tijdje hing er een stank in mijn auto. Nadat ik hem had afgezet, zag ik hoe dat kwam. De man had mijn hele passagiers­zetel ondergepla­st. Ik heb met azijn en heet water de urine uit mijn auto kunnen schrobben”, lacht Geysens. “Mijn man is er geen grote fan van, maar ik blijf toch lifters meenemen.”

Onder dwang naar Venlo

Maar toch zijn niet alle liftverhal­en positief. De 69-jarige Gerard Custers uit Maaseik heeft twee nare ervaringen achter de rug. “De eerste keer stond er een man om middernach­t te zwaaien op de weg in As. Ik kon niet anders dan stoppen. Hij sprong meteen in de wagen en vroeg of ik hem kon meenemen. In Maaseik werd hij plots heel agressief en eiste hij dat ik hem helemaal tot in Venlo zou rijden. Ik heb dat gedaan omdat ik niet wist of hij gewapend was. De ijzige stilte in de auto maakte er een heel lange rit van. Later is er ooit een twintiger in mijn auto gekropen terwijl ik aan het tanken was. Ik durfde hem niet uit mijn auto te sleuren, omdat ik niet wist hoe hij zou reageren. Hij was eerst vriendelij­k, maar toen ik hem in Genk afzette, bedreigde hij mij en eiste al mijn geld. Ik heb mijn kleingeld gegeven en toen is hij op de loop gegaan. Sindsdien laat ik lifters die ik niet ken, staan. Dat is tegen mijn natuur, want ik ben sociaal ingesteld. Maar ik heb al twee keer geluk gehad dat het niet fout is afgelopen. Ik ga het lot geen derde keer uitdagen.” Tim Kusters kreeg van een koppel een Maria-medaillon als bedankje. “Het ligt al jaren in mijn mobilhome als geluksbren­ger.” Lieve Geysens neemt geregeld lifters mee en zou met alle bizarre verhaaltje­s gemakkelij­k een boekje kunnen vullen. Jan Clerinx uit Tongeren (op de foto met zijn vriendin) werd door vijf lifters in elkaar geslagen en beroofd van zijn auto. De vijf lifters die dinsdagavo­nd laat de auto van Jan Clerinx uit Tongeren stalen, blijven spoorloos. De Fiat Punto van de twintiger werd nog in NoordLimbu­rg gefilmd door een ANPR-camera. De twee jonge vrouwen en drie mannen hadden dinsdag even voor middernach­t in Hasselt een lift gekregen van de Tongenaar. In Tongeren sloegen de lifters de chauffeur in elkaar en ze stalen zijn auto.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium