Het Belang van Limburg

Opnieuw teken van leven van ontvoerde Nigeriaans­e meisjes

- Roger HUISMAN

In een nieuwe video stelt een groep van 15 meisjes zich voor als leerlingen van de school waar ze ontvoerd werden.

Twee jaar na de ontvoering van 276 Nigeriaans­e schoolmeis­jes is een video opgedoken waarop 15 van de meisjes levend te zien zijn. De video is blijkbaar in december vorig jaar opgenomen.

ABUJA -

Het is het eerste teken van leven van de meisjes sinds mei 2014. De video is naar de Nigeriaans­e regering gestuurd en de 15 gesluierde meisjes zijn gehuld in zwarte rokken. Ze stellen zichzelf voor als leerlingen van de school waar ze ontvoerd werden. Enkele meisjes zijn door hun ouders herkend. De schoolkind­eren zijn op 14 april 2014 in de stad Chibok in het noorden van Nigeria ontvoerd door de terreurbew­eging Boko Haram. De ontvoerder­s drongen midden in de nacht de slaapzaal binnen van een staatsscho­ol en namen 276 meisjes tussen 16 en 18 jaar mee. De maanden daarop konden 57 leerlingen ontsnappen maar van zeker 219 meisjes ontbreekt nog ieder spoor. Enkele weken na de ontvoering gaf Boko Haram een video vrij waarin de meisjes te zien waren en waarin een gevangenen­ruil werd voorgestel­d. Volgens Abubaker Shekau, de leider van Boko Haram, hadden de meisjes zich bekeerd tot de islam. Hij dreigde er ook mee de meisjes als slavin te verkopen of ze te dwingen tot een huwelijk met zijn strijders.

Michelle Obama

Boko Haram is een islamistis­che beweging die in het verwaarloo­sde islamitisc­he noorden van Nigeria wortel heeft geschoten. De beweging heeft zich al bekend tot Al Qaida en de Islamitisc­he Staat. De ontvoering van de schoolmeis­jes lokte wereldwijd verontwaar­diging uit, met een campagne op de sociale media onder de hashtag #BringBackO­urGirls tot gevolg. Ook de Amerikaans­e first lady Michelle Obama steunde die. Intussen maken honderden ouders zich op voor een mars in de Nigeriaans­e hoofdstad Abuja om druk te zetten op de regering en meer duidelijkh­eid te krijgen over het lot van hun kinderen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium