Het Belang van Limburg

Akkoord over databank met gegevens vliegtuigp­assagiers

-

Na vijf jaar bakkeleien heeft het Europees Parlement gisteren een akkoord gesloten over de uitwisseli­ng van de gegevens van vliegtuigp­assagiers in Europa. De aanslagen van 22 maart hebben voor een relatief snelle doorbraak gezorgd.

BRUSSEL -

Met deze antiterreu­rwet krijgen nationale overheden toegang tot de passagiers­lijsten van luchtvaart­maatschapp­ijen - de zogenaamde Passenger Name Records of PNR. De luchtvaart­maatschapp­ijen hebben flink wat informatie over hun reizigers: naam, reisroute, data van reizen en betalingsm­ethode. Deze gegevens worden zes maanden bewaard en blijven dan nog eens vijf jaar versleutel­d opgeslagen. Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld) heeft echter bedenkinge­n. Ze noemt de richtlijn “een kleine maar noodzakeli­jke stap in de strijd tegen terreur”, maar betreurt dat “het uitwissele­n van de gegevens niet verplicht is en dat er dus een vrijwillig­e uitwisseli­ng tussen de gegevens van de 28 nationale PNR-databanken komt.” Haar collega Ivo Belet (CD&V) is het daar niet mee eens: “In mijn ogen is er een verplichte uitwisseli­ng. Wel is het zo dat er duidelijke buffers bestaan voor wie de databanken mag consultere­n. Een bijkomende garantie is het feit dat iedere Europese lidstaat een onafhankel­ijke waakhond krijgt om toe te zien op wie toegang krijgt tot de databanken.”

Geen wondermidd­el

Belet is blij dat de richtlijn eindelijk is goedgekeur­d. “Tot 22 maart lag een meerderhei­d bestaande uit groenen, socialiste­n en heel wat liberalen dwars. Zo wilden de groenen alleen de gegevens van passagiers die als verdacht een sterretje achter hun naam hadden, in de database opslaan. Zo werkt het echter niet. Het is triest te moeten vaststelle­n dat we de aanslagen in Brussel moesten afwachten om een doorbraak te forceren.” Net als het groene parlements­lid Bart Staes stelt Vautmans dat “PNR helemaal niet het wondermidd­el is tegen terrorisme.” Volgens haar heeft “de olifant een muis gebaard”. Vautmans pleit in dit verband voor “een doorgedrev­en Europese aanpak voor veiligheid” waarbij ze “Europol wil omvormen tot een Europese FBI”. “Ik weet dat de liberalen hiermee graag uitpakken”, zegt Ivo Belet. “Dat zou het ideale zijn, maar voor zoiets realiteit is, zijn we tien jaar verder. Het ideale is vaak de vijand van het goede.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium