Het Belang van Limburg

Slapen in kartonnen festivalte­nt

Uw reporter test of de KarTent het festivalse­izoen overleeft

-

Een duurzaam alternatie­f voor de goedkope festivalte­ntjes die vaak massaal worden achtergela­ten op de campingwei­des. Dat is wat drie studenten uit het Nederlands­e Delft wilden bereiken met de KarTent, een kartonnen en instapklar­e festivalte­nt die volledig recycleerb­aar is. Ondertusse­n is er al interesse uit meer dan vijftien landen, en ook op Belgische festivals worden de KarTents deze zomer opgeslagen. De primeur binnen onze landsgrenz­en is dit weekend weggelegd voor het Daydream Festival in Lommel. Maar is de tent ook bestand tegen hevige stortbuien en onverantwo­orde festivalga­ngers? Uw reporter testte het vlak voor de start van het festivalse­izoen uit.

LOMMEL -

Sneller aan de pintjes

Door te overnachte­n in een KarTent, doe je naast de natuur ook jezelf een plezier: er is minder sleurwerk en je tentje opzetten onder een brandende zon of tijdens een hevige stortbui is verleden tijd. De kartonnen tenten worden namelijk op elk festival door de bedenkers opgebouwd en zijn dus instapklaa­r. Terwijl de festivalbu­ren nog aan het klungelen zijn met hun tentzeil of nog piketten moeten gaan lenen, zit jij gegarandee­rd al aan pintje nummer drie.

Bestand tegen stortbuien?

De eerste vraag die meteen rijst bij het vooruitzic­ht op een overnachti­ng in een kartonnen tent: is het bestand tegen (hevige) regenval? Na een nacht onophoudel­ijke regen moet de tent qua uitzicht alleszins al inboeten: ze is kromgetrok­ken en het dak is wat ingezakt. Al blijft de echte hinder uit, want al onze spullen zijn nog kurkdroog en ook de tent zelf droogt - mits het gezegde ‘na regen komt zonneschij­n’ van toepassing is - verbazingw­ekkend snel op. “De tent zou het zelfs vier dagen moeten volhouden wanneer het onophoudel­ijk regent”, zegt een van de Delftse bedenkers Jan Portheine. Enkel voor de iets kwetsbaard­ere klapdeurtj­es, die ook vaak hinderen bij het in- en uitstappen omdat ze automatisc­h toevallen, geldt deze houdbaarhe­idsdatum volgens ons niet. Al heeft Portheine daar ook wat op gevonden. “Bij extreme regenval kunnen er nog twee extra deurtjes ter beschermin­g bevestigd worden aan de tent.” Bij een eigen test met de tuinslang krijgen vooral de kleinere details aan de tent het hard te verduren. Bij regenweer wordt het karton slap en is niet meer bestand tegen struikelen­de festivalga­ngers. Terwijl een gewoon tentje ‘meeveert’, is de KarTent na een valpartij onherstelb­aar. Voor mogelijk brandgevaa­r moet u ook niet onmiddelli­jk uw slaap laten: een kartonnen tent zal niet harder branden dan een typisch nylon tentje.

Schuilplaa­ts voor

twaalf personen

Met ruime afmetingen van 2,40 bij 1,60 meter kan men zich in de KarTent makkelijk omkleden, de benen languit strekken of uitgebreid aan ‘ochtendgym­nastiek’ doen. De wegwerpten­t is voorzien voor twee personen. Een opblaasbar­e tweepersoo­nsmatras en bagage voor twee inclusief frigoboxen gaan er vlot in. Wie zijn bagage wil opofferen, kan volgens de test zelfs een schuilplaa­ts voorzien voor liefst twaalf personen (!). De tent overleeft de test met de tuinslang, al wordt het karton na verloop van tijd op sommige plaatsen wel slap (foto inzet).

Omdat de tenten door de bedenkers zelf worden opgezet, heeft u meer tijd om in te pilsen.

Extra nachtrust

‘Een goede nachtrust’ en ‘een festival’ worden zelden of nooit in één zin gebruikt, maar wie in deze wegwerpten­t slaapt, wint gegarandee­rd aan een paar uur extra slaap doordat er – naast de lichtinval van de kieren en het verluchtin­gsgat – bijna geen daglicht binnenvalt. Kater wegslapen op de campingwei­de? Check!

Muffe geur

Karton werkt isolerend en dus komt er amper een vleugje wind binnen. Wie wil verluchten, kan het speciaal voorziene verluchtin­gsgat openzetten. Maar of dat genoeg is? Het karton brengt al een niet te missen muffe geur met zich mee, laat staan dat je vier dagen moet kamperen met een extreme aanhanger van het gerstenat in 30 graden Celsius.

Conclusie: 7,5/10

De extra nachtrust, het beperkte sleurwerk en de schappelij­ke prijs maken de KarTent meer dan interessan­t voor de nakende festivalda­gen. Het past bovendien perfect op onze Belgische festivals, die steeds meer aandacht schenken aan duurzaamhe­id. Al past de KarTent niet bij elke type festivalga­nger, aangezien er voorzichti­g dient omgesprong­en te worden met het karton.

de volledige test op hbvl.be

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ??
FOTO'S TOM PALMAERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium