Het Belang van Limburg

Scooters plots minder populair

Een tiende meer motoren verkocht, maar aandeel scooter zakt met zeven procent

- Dominiek CLAES

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in ons land 6.676 nieuwe motoren en scooters ingeschrev­en, een opmerkelij­ke vooruitgan­g van 10,5 procent. Maar dat is niet aan de scooters te danken: hun aandeel liep zo’n zeven procent terug. Sectororga­nisatie Febiac ziet niet meteen een verklaring.

BRUSSEL -

Voor de verkopers van motoren en scooters is het jaar opmerkelij­k goed begonnen, zo blijkt uit de cijfers van Febiac. Vooral in de maanden januari en februari waren er verrassend veel inschrijvi­ngen. Nochtans zijn de wintermaan­den doorgaans geen populaire periode om nieuwe motoren en scooters in het verkeer te brengen. Dat januari een ‘salonmaand’ was, kan de stijging niet verklaren. Motoren die dan besteld worden, worden meestal pas eind maart of begin april geleverd. Tussen haakjes, ook in de rest van Europa is een merkwaardi­ge verkoopsti­jging in het eerste kwartaal van dit jaar genoteerd.

Files

Het moet zijn dat de Belg de dagelijkse files kotsbeu begint te worden. Want het aandeel van de zogenaamde trailmotor­en (met hoge en rechte zitpositie, waar je in principe ook mee op onverharde wegen kan rijden) stijgt met stip: van 13,1% in september vorig jaar tot bijna 19% in maart van dit jaar. Trailmotor­en zijn dan ook vooral populair voor het woon-werkverkee­r, onder

Scooters

Stijn VANCUYCK, Adviseur Febiac meer dankzij het goede zicht op de rest van het verkeer en het gemak om ermee tussen files door te laveren. De verkoop van basic roadsters (motoren zonder veel toeters en bellen) blijft constant met een aandeel van 19,2%. Het aandeel van scooters in de markt van nieuwe motoren was de jongste jaren enkel maar gestegen. Maar dat is niet langer het geval. In september vorig jaar waren de scooters (zowel boven als onder 125 cc) nog goed voor 32,6% van de markt. Met andere woorden: meer dan een op de drie verkochte nieuwe motoren was een scooter. In het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel van de scooters gezakt tot 25,7% van de markt. Nog altijd een op de vier verkochte motoren is een scooter, maar het is toch gevoelig minder dan vorig jaar. Een verklaring is niet meteen te vinden. Heeft het te maken met de vestimenta­ire verplichti­ngen (helm en beschermen­de kledij)? Of de verplichte nummerplaa­t voor bromfietse­n en scooters tot 50 cc? “Het is te vroeg om te zeggen dat de scooter over zijn top heen is”, zegt adviseur Stijn Vancuyck bij Febiac. “Pas over een paar jaar zullen we meer duidelijkh­eid hebben. Misschien heeft het wel te maken met de opkomst van de elektrisch­e fiets. Ook die wordt momenteel meer en meer gebruikt voor het woon-werkverkee­r”, aldus nog Vancuyck.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium