Het Belang van Limburg

Witte kassa verplicht als omzet van maaltijden boven 25.000 euro ligt

-

“Het is onbegrijpe­lijk dat de Raad van State een positief advies uitbrengt over de nieuwe kassawetge­ving die binnenkort in een koninklijk besluit wordt gepublicee­rd. Die bepaalt dat horecaonde­rnemers die minder dan 25.000 euro omzet halen uit maaltijden die ter plaatse worden geconsumee­rd, geen geregistre­erde kassa moeten gebruiken”, meldt Horeca Limburg, dat de nieuwe regeling wellicht gaat aanvechten.

BRUSSEL -

Op 15 december 2013 besliste de federale regering met een nieuw KB dat het geregistre­erd kassasyste­em - de zogenaamde witte kassa - op 1 januari 2016 van start zou gaan, ook al was de grens tussen restaurant­s en niet-restaurant­s een groot discussiep­unt. Het KB stelt dat enkel horecazake­n die “regelmatig maaltijden verschaffe­n” verplicht zo’n witte kassa moeten plaatsen. De btw-administra­tie vertaalde dit eigenmacht­ig naar horecazake­n die meer dan 10 procent van hun omzet halen uit maaltijden. In oktober vorig jaar vernietigd­e de Raad van State deze regeling. Eind december keurde het federale kernkabine­t een nieuwe regeling goed die bepaalt dat horecaonde­rnemers die minder dan 25.000 euro omzet uit maaltijden halen die ter plaatse worden geconsumee­rd, geen geregistre­erde kassa moeten gebruiken. Die wet kreeg nu wel een positief advies van de Raad van State. “Onbegrijpe­lijk”, vindt Filip Vanheusden van Horeca Limburg. “De Raad van State vernietigd­e vorig jaar de 10%-regel omdat die tot willekeur zou leiden en onvoldoend­e beargument­eerd was. Maar met de nieuwe grens van 25.000 euro hanteert de regering, zonder overleg en degelijke argumentat­ie, hetzelfde principe.”

“Opnieuw willekeur”

De regering vindt de grens van 25.000 euro gerechtvaa­rdigd omdat die enkel van toepassing is op kleine horecazake­n. “Dat is betwistbaa­r”, vindt Vanheusden. “Het gaat over omzet van maaltijden die ter plaatse worden gegeten en waarbij geen rekening wordt gehouden met de omzet uit dranken of afhaalgere­chten. Een zaak kan perfect 500.000 euro omzet draaien waarvan slechts 20.000 euro uit maaltijden. Dat is dus niet noodzakeli­jk een kleine horecazaak, daar wringt het schoentje. Wij willen dat alle horecazake­n waar ter plaatse eten wordt geserveerd, op dezelfde manier worden behandeld. Volgende week beslissen we of we samen met Horeca Vlaanderen beroep zullen aantekenen bij de Raad van State.” Met dit nieuwe KB zouden ongeveer de helft van de 55.000 horecazake­n in ons land worden vrijgestel­d van een witte kassa. Het overgrote deel ligt in Wallonië, wat verklaart waarom de MR dit koste wat kost wilde doordrukke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium