Het Belang van Limburg

De belangrijk­ste actiepunte­n

-

de cafés in een cirkel van 50 meter rond de stationsbu­urt moeten vanaf 23 uur (tot 6 uur ’s ochtends) dicht. Dat geldt voor een 7-tal cafés aan de Bampslaan, Astridlaan en omgeving. Een café kan wel een uitzonderi­ng aanvragen, via een nachtvergu­nning kunnen ‘brave’ zaken wel open blijven. Na 6 maanden volgt er een evaluatie. Op straat komt er ook een alcoholver­bod.

Daklozen en drugsversl­aafden gaan ze nog meer proberen op te vangen door hen letterlijk eerst een dak boven het hoofd te geven. Vananroye: “Een voortzetti­ng van het ‘ housing first’- project: ze krijgen onderdak nog voor ze in de hulpverlen­ing stappen of afgekickt zijn. Twaalf mensen - de moeilijke gevallen zelfs - zijn intussen met succes onder dak. Volgens de politie heeft het al positieve gevolgen op straat. We zoeken ook extra woongelege­nheid.”

Voor de jongeren die rondhangen aan het station willen ze een opvangplek openen in de Frans Massystraa­t. Bedoeld voor tieners van 12 tot 16 jaar, van 16 tot 19 uur. Geen jeugdhuis maar opvang. Het blijft alleen de vraag of die jeugd daar makkelijk binnenloop­t? “We kennen hen en gaan de jongeren zelf aanspreken.”

Vanaf volgend jaar verhuist de spoorwegpo­litie demonstrat­ief naar de voorkant van het station.

Mensen die de openbare rust verstoren - zoals dronken zwervers of dealers - kunnen een ‘plaatsverb­od’ krijgen en mogen dan een tijdlang niet meer in de straat komen. Doen ze dat toch, volgt er een GAS-boete.

De aanhoudend­e plaag van fietsdiefs­tallen willen ze aanpakken met drie lokfietsen: die zullen tussen de fietsen van pendelaars staan, makkelijk op te sporen via de gps in de fiets. In Mechelen zijn zo verschille­nde dievenbend­es gevat. De lokfiets bleek zelfs tot 4 keer per week gestolen te worden. Voor de Hasseltse N-VA zal dit punt niet nieuw klinken: een half jaar geleden hadden zij dat al eens gesuggeree­rd maar toen werd het nog afgeschote­n.

Met de eigenaars in de buurt wordt ook gepraat om verloederd­e of leegstaand­e panden aan te pakken. Zoals via pop-upshops.

Tot slot gaat de stad ook een veiligheid­smanager voor het station aanwerven. De kostprijs van al die plannen? “Er is geen totaalcijf­er. Bepaalde budgetten worden herschikt. Het station is een van de absolute prioriteit­en nu”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium