Het Belang van Limburg

“Hoe meer stress, hoe liever”

- Marnik Geukens

Veel moest er gisterocht­end niet meer besproken worden. Ivan Leko (38) zette nog voor elf uur zijn handtekeni­ng onder een tweejarig contract als trainer van STVV, de Kroaat maakte meteen duidelijk waarom hij ook voorzitter Lammens en algemeen directeur Bormans kon overtuigen. “Ik leef voetbal, Jong en ambitieus waren twee cruciale steekwoord­en in het profiel van de nieuwe Truiense coach. Dat leek de 38-jarige Ivan Leko wel op het lijf geschreven. Het enthousias­me droop ervan af, ook al kreeg hij twee ontslagen in iets meer dan een jaar te verwerken.

Hoe kijk je eigenlijk terug op je eerste job als hoofdtrain­er bij OH Leuven?

Ivan Leko: “Met enorm veel fierheid. Toen ik er kwam stond er een kern van dertig spelers, die helemaal niet aan mekaar hing. Daar heb ik samen met mijn staf een hecht geheel van kunnen smeden. Zo wonnen we uiteindeli­jk nog play-off 3, toch konden we de degradatie niet afwenden. In tweede klasse wonnen we meteen de eerste periode, waardoor we zekerheid hadden over de eindronde. Zo is Leuven uiteindeli­jk ook opnieuw gepromovee­rd. Toen was ik al enkele maanden weg, ik kende in Leuven al snel problemen met het bestuur. Zij wilden dat we op een andere manier zouden voetballen.”

Op Stayen hoopt men dat je enkele Leuvens spelers kan overtuigen om naar Sint-Truiden te komen. Is je band met hen daarvoor hecht genoeg?

“Ik kreeg vijftien sms’jes van spelers na mijn ontslag. Dat verbaasde me. (lacht) Ik heb zelf nooit een bericht naar mijn trainer gestuurd. Ik ben blij dat spelers als Cools, Croizet en Bostock zich zo sterk ontwikkeld hebben. Maar ik leg zelf geen namen voor van nieuwe spelers aan STVV. Wel duidelijke profielen en natuurlijk kan mijn verleden bij bepaalde clubs me daarbij helpen. Maar zo ver 24 uur per dag”, glimlachte Leko. “Trainer zijn, is niet werken. Voetbal is mijn passie, van elf spelers een geheel maken vind ik nog mooier dan zelf tegen een bal trappen. Ook de druk schrikt me niet af: hoe meer stress, hoe liever.”

zijn we op dit moment nog niet.”

Heb je al een zicht op de kern waarmee je aan de slag wil en moet gaan?

“Ik heb al tien tot vijftien wedstrijde­n gezien dit seizoen en zal ook de volgende matchen van play-off 2 aandachtig toeschouwe­r zijn. De club is nu bezig met het al dan niet verlengen van bepaalde contracten, natuurlijk kan ik daarin ook mijn visie kwijt. Net zoals bij de nieuwkomer­s.”

Plan je ook een babbel met Chris O’Loughlin?

“We zullen zeker samen rond de tafel zitten. Maar ik ga me in geen geval bemoeien met zijn werk in play-off 2. Mijn job begint nu, maar ik hou me pas met het team bezig als dit seizoen erop zit.”

Besef je dat je voor een heel moeilijke taak staat?

“Het tweede seizoen in eerste klasse is altijd het moeilijkst­e. Maar ik ben er zeker van dat ze hier een team kunnen neerzetten, dat speelt met veel energie en volgens mijn visie. Die sluit nauw aan bij wat de supporters hier willen zien: dominant voetbal, met veel pressing, snelheid en techniek. Zonder respect voor de tegenstrev­er. Eén goal meer willen maken dan de tegenparti­j, al moet je altijd waken over het evenwicht in een elftal.”

Heb je op die manier STVV kunnen overtuigen dat jij de geschikte trainer bent?

“Al vanaf het eerste gesprek met voorzitter Lammens en AD Bormans zat ik met een goed gevoel. De neuzen wezen meteen in dezelfde richting. Voetbal moet een passie zijn, niemand mag dit als een job ervaren.”

Je was onlangs negen maanden assistent van Igor Tudor bij PAOK Saloniki. Hoe kijk je terug op dat avontuur?

“( met een schitterin­g in de ogen) Ik vond het fantastisc­h. Echt waar, bijzonder leerrijk. De druk was er enorm. PAOK is een topteam, verliezen is uit den boze. Zeker voor de Russische clubeigena­ar. Er liep een twaalftal internatio­nals rond, de spanning was te snijden. Het was genieten: hoe meer stress, hoe liever voor mij.”

Beschik je over het vereiste Pro License-diploma?

“Volgende maand leg ik mijn laatste proef af. Zes jaar geleden startte ik al op de trainerssc­hool. Zo beschik ik al vier jaar over een UEFA A-diploma, maar ik moest door een tekort aan kandidaten enkele jaren wachten op een Pro Licence-cursus. In mei heb ik mijn diploma op zak.”

Ben je al bezig met de samenstell­ing van je technische staf?

“Het is de afspraak met de club, dat we daar vanaf vrijdag samen werk van maken. We gaan op zoek naar een gepassione­erd team.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium