Het Belang van Limburg

Schijfremm­en (tijdelijk) verboden in peloton

UCI schorst testfase met onmiddelli­jke ingang

- Bram Vandecapel­le

Vier dagen nadat de Spaanse Movistar-renner Francisco Ventoso de jammerlijk­e primeur opeiste het eerste slachtoffe­r van een aanrijding met schijfremm­en in een wegwedstri­jd te zijn, heeft de UCI ingegrepen. De Internatio­nale Wielerunie besliste om de testfase van schijfremm­en in het peloton met onmiddelli­jke ingang te schorsen. Sinds augustus 2015 kregen de procontine­ntale en WorldTourp­loegen de mogelijkhe­id om hun fietsen in twee wedstrijde­n uit te rusten met schijfremm­en in plaats van de gebruikeli­jke velgremmen. Vanaf dit jaar mochten de ploegen dit in wedstrijde­n zo vaak testen als ze zelf wilden. Verwacht werd dat vanaf 2017 de UCI dan met de definitiev­e toelating op de proppen zou komen. Een technologi­sche vernieuwin­g die nog steeds tot de mogelijkhe­den behoort, maar door de ingeroepen schorsing voorlopig wel wordt afgeremd. “Het gebruik van schijfremm­en is handig in het veldrijden en het mountainbi­ken, maar te gevaarlijk in een peloton van 200 renners”, is ook Eddy Merckx geen voorstande­r van de schijfremm­en in de wegwedstri­jden. De rennersgro­eperingen en -vakbonden CPA en AIGCP steunen de beslissing vanuit het Zwitserse Aigle.

Rampspoed voor Roompot

De Nederlands­e ploeg Team Roompot zit door de beslissing met de handen in het haar. Zij stapten dit seizoen helemaal over op schijfremm­en. Aangezien al hun materiaal is afgestemd op de

De gruwelijke jaap in het been van Francisco Ventoso. schijfremm­en, wacht hen tegen de Amstel Gold Race van zondag een race tegen de klok om hun fietsen opnieuw uit te rusten met de oude velgremmen. “De beslissing van de UCI om de proefperio­de voorlopig stop te zetten, komt aan als een verrassing. Maar uiteraard staan wij achter elke stap die gezet kan worden om het wielrennen veiliger te maken”, aldus teammanage­r Michael Zijlaard. Toch moeten sponsoren niet wanhopen. Het gaat om een tijdelijke en dus geen definitiev­e schorsing. Wellicht wil de UCI eerst een beveiligin­gsmechanis­me achter de hand hebben tegen de scherpe schijfblad­en. Maar zo’n beveiligin­gsmechanis­me met een soort omhulsel zou voor extra gewicht zorgen. En net het streven naar een zo licht mogelijke fiets is al jaren de corebusine­ss binnen het wielrennen.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium