Het Belang van Limburg

“Dezelfde stijl als Stefan”

- Jürgen Schrooten

64 jaar is Harry Everts intussen. Maar toch is de Neeroetere­naar niet weg te slaan van de crosscircu­its. Jongeren begeleiden is z’n lust en leven. Sinds dit jaar heeft de viervoudig­e wereldkamp­ioen wel een héél speciaal jonkie onder zijn hoede: kleinzoon Liam (11) die het EK 65cc rijdt. “Zijn stijl op de motor: net Stefan”, zegt opa Harry fier. Woensdagmi­ddag. Na school snel iets eten en dan richting Genk. Harry en Liam arriveren om 13.30u op de Horensberg­dam. Maar de eerste trainingss­essie voor de jonge pilootjes begint pas om 14u. En dat maakt Liam ongeduldig. “Hoe laat is het opa? Mag ik mij al aankleden? Wanneer mag ik het circuit op?” vraagt hij een paar keer. Harry glimlacht. “Hij geniet er echt van om te rijden. Vandaag mag hij vier keer een half uur het parcours op. Geloof me: dan maakt hij dat half uur ook telkens vol. Zonder te stoppen.”

Zelfkritis­ch

Intussen is het bijna 14u. Liam staat al in tenue en trekt samen met Harry - zoals steeds met de chronomete­r in de hand - naar het circuit. En inderdaad: Liam (met nummer 72!) blijft 30 minuten aan een stuk z’n rondjes afmalen. “Kijk naar zijn houding: hij staat veel recht, duwt z’n lichaam ook naar voor”, zegt Harry. “Die stijl, dat is net Stefan. Zijn timing is ook al heel goed. Na een sprong weet Liam al perfect wanneer hij het gas weer moet opendraaie­n. Dat heeft hij op GP’s van de grote mannen gezien. Liam verstaat zijn motor al. Dat is heel belangrijk.” Liam komt dit jaar uit in het EK 65cc. Dit weekend trekt hij naar Slovakije, vorig weekend werd hij tweede (1+3) in Denemarken. “Er had meer ingezeten”, zegt Everts junior. “Vlak voor de start hadden we een probleempj­e met de motor. Dat zorgde voor stress, waardoor ik te hevig ben gaan rijden. Achteraf was ik boos op mezelf, want ik weet dat ik de rust moet bewaren.” Harry knikt. “Liam is al kritisch voor zichzelf. Na de race zei hij meteen: sorry, ik heb niet geluisterd. Dat is goed. Hij weet meteen wat hij fout heeft gedaan. We benadrukke­n ook dikwijls dat hij rustig moet blijven. Hij heeft nog tijd genoeg. Liam moet nu vooral plezier beleven én telkens gezond naar huis terugkeren.” Wanneer Liam na zijn eerste sessie dan ook over een sprong achteraan op het circuit begint, grijpt Harry meteen in. “Hola Liam! Dat is een sprong die alleen de grote mannen nemen. Voor jou is die nog te gevaarlijk. Dat is een echte kontenwipp­er. Doe daar maar rustig aan!”

Schrik naast baan

Harry begeleidde vroeger zoon Stefan naar de wereldtop, al mondde dat geregeld in fikse ruzies uit. Nu lijkt het alsof Harry zachter is geworden. “Ik denk dat alle opa’s wel iets zachter zijn met hun kleinkinde­ren, niet?” aldus Harry. “Maar als het moet kan ik toch nog streng zijn. Al breng ik het nu op een andere manier aan dan vroeger met Stefan. Minder hard.” Harry was vroeger altijd erg zenuwachti­g wanneer Stefan moest rijden, nu met Liam is dat niet anders. “Zondag in Denemarken ben ik geschrokke­n. In de tweede reeks ging Liam veel te zot te keer. Hij nam risico’s. Man, toen heb ik ze geknepen. Ik weet dat je die winnaarsme­ntaliteit moet hebben, dat je karakter moet tonen. Maar toch... Ik was blij toen het gedaan was.” Voor Harry lijkt het wel of de hele film die hij met Stefan meemaakte, zich gaat herhalen. “Ik vind het plezant om met Liam op pad te gaan. Het houdt me jong.” Vraag is natuurlijk waar dit verhaal kan eindigen. “Ik wil niet opscheppen, maar het is duidelijk dat het talent aanwezig is. Genoeg talent om ooit in het WK te geraken, zeker weten. Maar talent alleen is niet genoeg. Je moet ook keihard werken. Nu is het allemaal nog spielerei. Over een paar jaar moet hij 100 procent voor zijn sport gaan leven. Vraag is of Liam dat dan wil doen.”

MXGP IN MEXICO Blijven jonkies domineren? Terwijl de EK-jeugd naar Slovakije trekt, gaan de MXGP-toppers in Mexico aan de slag. Blijven de jonkies Febvre en Gajser (allebei al goed voor twee GP-zeges) de wet dicteren of kunnen de ‘oudjes’ Cairoli en Nagl (vorig weekend allebei op het podium) eindelijk toeslaan? Benieuwd ook of Van Horebeek, vaste klant in de top 5, wat plekjes kan opschuiven.

 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ??
FOTO'S RAYMOND LEMMENS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium