Het Belang van Limburg

Nachtbusse­n Pukkelpop naar alle Limburgse gemeenten

Ook aanbod fuifbussen en feestbusse­n wordt uitgebreid

- Guy THUWIS

Goed nieuws voor wie jong is en een stapje in de wereld wil zetten: de provincie en De Lijn willen namelijk het aanbod aan fuifbussen, feestbusse­n op oudejaar en Pukkelpopn­achtbussen uitbreiden. “We willen jongeren bij fuiven en grote evenemente­n een goed aanbod aan veilig openbaar vervoer aanbieden”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens. Het aantal dodelijke en zwaargewon­de verkeerssl­achtoffers in Limburg daalt de laatste jaren. Vorig jaar vielen er 54 doden en 445 zwaargewon­den te betreuren op de Limburgse wegen, dat is een verminderi­ng met 20 procent vergeleken met 2011. De daling is vooral te danken aan de jongeren (-30-jarigen). Toch blijft die groep bijzonder kwetsbaar in het verkeer: voor jongeren tussen 15 en 24 jaar blijft het verkeer de belangrijk­ste doodsoorza­ak. In Limburg verongeluk­te drie vierde van de jonge slachtoffe­rs in het weekend en vaak speelden alcohol en hoge snelheid een rol. “Tragisch, maar het mag geen eenrichtin­gsverhaal zijn waarbij we alle verantwoor­delijkheid bij de jongeren leggen”, zegt gedeputeer­de Peuskens. “Jongeren hebben ook in hun vrije tijd recht op een goed aanbod aan veilig vervoer.”

Feestbus

Daarom gaan de provincie en De Lijn vandaag aan de Limburgse gemeenten een vernieuwd aanbod voorleggen. De feestbusse­n die De Lijn op oudejaarsn­acht inlegt, hebben dit jaar 3.804 feestvierd­ers vervoerd. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar. De provincie betaalde twee derde van de kosten en 15 gemeenten participee­rden in het project. “De Lijn zal voor de komende oudejaarsn­acht samen met elke betrokken gemeente een of meer trajecten uitwerken op maat van de gemeente”, belooft Heidi Roubben, directeur de Lijn Limburg.

Pukkelpop

Ook het proefproje­ct van de Pukkelpop-nachtritte­n wordt uitgebreid naar heel Limburg. Sinds 2013 leggen vijf Noord-Limburgse gemeenten samen met de provincie nachtbusse­n in tijdens de drie festivalda­gen. Sinds 2014 is er ook een verbinding naar Bilzen en vanaf dit jaar kunnen alle gemeenten meedoen. De bussen vertrekken een half uur na het laatste optreden en zijn gratis voor de festivalga­ngers. De kostprijs voor de gemeenten en provincie samen wordt op 10.00 euro geraamd. Tot slot gaat de provincie haar fuifbussen nog aantrekkel­ijker maken. Organisato­ren van grote fuiven kunnen gratis gebruikmak­en van de provincial­e fuifbussen. Vorig jaar zijn zo een 30.000 jongeren veilig thuisgeraa­kt.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS
FOTO BELGA ??
FOTO KOEN BAUTERS FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium