Het Belang van Limburg

Gemeentera­adsvoorzit­ter Rega overleden

- Frank MISSOTTEN

Gemeentera­adsvoorzit­ter Romain Rega (72, N-VA) is woensdag overleden. Hij verloor de strijd tegen longkanker. Heidi Pirlotte (Lijst Dumont), schepen van Sport en Gezondheid, zal hem vervangen. N-VA zal ook tijdelijk schepen Jan Leus vervangen wegens gezondheid­sproblemen. Stefan Budo neemt zijn plaats in. N-VA-bestuursli­d en gemeentera­adsvoorzit­ter Romain Rega (72) was een door de wol geverfd lokaal politicus. “Hij maakte al in 1982 zijn debuut als gemeentera­adslid”, vertelt burgemeest­er Henri Dumont. “We zijn toen samen opgekomen bij de vrije democraten en raakten allebei verkozen. Van 1994 tot 2006 was hij 12 jaar lang eerste schepen voor Vld, bevoegd voor openbare werken. Hij stapte daarna op bij Vld, maar bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 maakte hij zijn comeback bij N-VA en werd hij zelfs gemeentera­adsvoorzit­ter. Romain was iemand die zijn dossiers zeer grondig kende en altijd goede bedoelinge­n voor onze inwoners had.”

Rechtuit

Romains zoon Yves, tevens huidig OCMW-voorzitter, is erg aangeslage­n. “Pa had een groot hart voor Heers, hij leefde voor zijn gemeente. Hij was ook trots op zijn drie kinderen en was blij dat ik in zijn voetsporen ben getreden in de gemeentepo­litiek. Hij was rechtuit en zette graag de puntjes op de i. Hij deinsde er niet voor terug als er een probleem was, maar stond steeds voor iedereen klaar.” De begrafenis vindt dinsdag 19 april plaats in intieme familiekri­ng. Maandagavo­nd om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Opheers. Vrienden en kennissen kunnen nadien tot 20.30 uur een laatste groet brengen aan Romain in funerarium Guilliams in Gelinden. De 30-jarige Heidi Pirlotte (Lijst Dumont) wordt op de gemeentera­adszitting van april aangeduid als waarnemend voorzitter van de gemeentera­ad.

Schepen

Zoon Yves REGA OCMW-voorzitter Daarnaast volgt er nog een verschuivi­ng in de gemeentera­ad. Schepen Jan Leus (51, N-VA), onder meer bevoegd voor Financiën, Toerisme en Natuurbele­id, is op dit moment thuis in afwachting van een hartoperat­ie later deze maand. “Ik moet nu vooral rusten en niet te veel hooi op mijn vork nemen, na mijn operatie zal ik lange tijd moeten revalidere­n. Het is onmogelijk om daar al een termijn op te plakken maar ik zal minstens drie maanden inactief zijn. Indien de gemeentera­ad volgende week akkoord gaat, zal Stefan Budo mij vervangen zolang de revalidati­e duurt.” Budo isis voorzitter voorzitter van van N-VA N-VA Heers Heers en en tweedetwee­de opvolger opvolger van van de de N-VAlijst.N-VAlijst. Hij Hij zal zal dan dan de de eed eed afleggenaf­leggen alsals gemeentera­adslid gemeentera­adslid en en tweede tweede schepen.schepen. Blijft Blijft Leus Leus de de zaken zaken op op dede achtergron­d achtergron­d opvolgen? opvolgen? “Een “Een paarpaar dingen dingen waarmee waarmee ik ik bezig bezig ben,ben, worden worden even even on on hold hold gezet. gezet. StefanStef­an neemt neemt voor voor het het overige overige allealle bevoegdhed­en bevoegdhed­en en en lopende lopende dossiersdo­ssiers over. over. Ik Ik ben ben dan dan wel wel thuis, thuis, maar maar mijnmijn ogen ogen en en oren oren blijvenbli­jven uiteraard uiteraard open. open. De De gemeente gemeente Heers Heers is is en en blijft blijft mijn mijn passie.”passie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium