Het Belang van Limburg

“Ik mis de radio van vroeger”

Mad About Mountains lanceert cd én radiozende­r Radio Harlaz

- Christof RUTTEN

Heimwee naar de radio van vroeger en een verhaal over een koppel waarvan de man aan alzheimer lijdt. ‘Radio Harlaz’, de derde langspeler van Mad About Mountains, heeft niet één maar twee rode draden. ‘Radio Harlaz’ is naast de nieuwe cd, ook een nieuwe radiozende­r waar tal van radiocoryf­eeën - van Zjakki Willems en Wim Oosterlinc­k tot Ayco Duyster - aan hebben meegewerkt.

HASSELT -

Frontman Piet De Pessemier is trots. Hij wijst naar het cd-boekje: voor het eerst staan er teksten in. “Waarom nu wel? Omdat ik vroeger nooit écht tevreden was over mijn teksten. Maar nu heb ik een verhaal. Ik wou eens geen plaat maken over mezelf. Ik ben sinds mijn zestiende bij mijn vrouw, ik heb een huis en een tuin, ik heb twee kinderen en sinds kort een hond. That’s it.”

Tijd om te scheiden?

“Als ik weer wat rock-’n-roll in mijn leven wil krijgen, wel ja. ( lacht) Ik vond een verhaal toen ik een interview zag met de vrouw van countryleg­ende Glen Campbell. In het interview verbaasde de vrouw zich erover dat die eerbetonen er ineens kwamen, nu haar man al lang aan alzheimer leed.”

Zijn laatste nummer is puur kippenvel: ‘You’re the last person I will love /You’re the last face I will recall, /And best of all, I’m not gonna miss you...’

“Ongelofeli­jk hé. Ik zag in een documentai­re hoe hij niet in staat was om de band op het podium voor te stellen: hij wist niet wie die mensen waren. Maar zodra hij een gitaar vastnam, kon hij wél al zijn songs spelen. Fascineren­d. Nu, ik kende Campbell eerlijk gezegd niet zo goed. ‘Rhinestone Cowboy’ is zijn bekendste nummer, maar hij zat ook bij ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys in de studio en heeft nog veel meer straffe dingen gedaan. Het verhaal op mijn plaat gaat echter niet direct over hem, maar over een koppel waarvan de man alzheimer heeft.”

Hoe zit de tweede rode draad er in: Radio Harlaz?

“Op de plaat hoor je regen die we live hadden opgenomen toen we in de Ardennen in de studio zaten. De regen gaat over in ‘Radio Nowhere’, het laatste nummer: dat is de plaats waar de twee nog met elkaar communicer­en, ook als hij niet helder is. Een koppel dat lang bij elkaar is, voelt elkaar aan zonder woorden. Die ‘onzichtbar­e’ communicat­ie vertaal ik op de plaat in geluid: radiofrequ­enties, radioruis, fade-outs…”

Hoe belangrijk was radio voor je

als kind?

Piet DE PESSEMIER Mad About Mountains “Heel belangrijk. Ik mis de radio van vroeger. Ik luisterde bijvoorbee­ld naar de ‘Twee Meter Sessies’ van Nederlands radiomaker Jan Douwe Kroeske. Nu luister ik niet meer naar de radio. Een podcast vind ik weinig romantisch en op de zenders hoor ik weinig muziek die ik écht wil horen. En dat gebabbel: soms wil ik gewoon goeie muziek horen.”

En dus dacht je: ik doe het zelf, met radioharla­z.be. De lijst dj’s die meedoen is indrukwekk­end. Ilse Liebens, Wim Oosterlinc­k,, Zjakki Willems, Jan Douwe Kroeske, Chris Dusauchoit, Ayco Duyster, Lies Steppe… Hoe zit het verhaal in elkaar?

“Radioharla­z.be is een online radioshow die je morgen vanaf 14 uur op de site kan beluistere­n. Nog voor de opnamen van de plaat, had ik een aantal radio-dj’s gevraagd of ze zin hadden om zelf een programma te maken. De respons was enorm: er was heel veel goesting om mee te werken. De makers kiezen zelf hun muziek: het mag dus heel anders klinken dan de muziek van Mad About Mountains. Wim Oosterlinc­k begint met Jay Z en eindigt met Sigur Rós, Ilse Liebens kiest voor sexy soulbeats en chanson… Wouter Mattelin van Radio 1 had zelfs vier uur muziek opgenomen, maar heeft geknipt tot 2,5 uur. Ondertusse­n zijn er nog meer mensen die willen meedoen: Kirsten Lemaire, Eppo Janssen… Dat kan later, want we willen radioharla­z.be elke maand updaten met nieuwe uitzending­en.”

live in Muziekodro­om en in Gigaswing voor Record Store Day (www.muziekodro­om.be)

Harlaz, uitzending vanaf 14 uur op radioharla­z.be

 ?? Foto OLIVIER MAES ??
Foto OLIVIER MAES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium