Het Belang van Limburg

“Als de naam Haldis kijkers lokt, des te beter’’

Umesh Vangaver schudt ‘Biker Boys’-typetje van zich af in ‘Umesh Pop-up Teevee’

- Tom DE LEUR

Na een bikkelhard­e strijd heeft Bart De Pauw gisteravon­d het hart veroverd van Maggie De Block. In het programma ‘ Mag Ik U Kussen?’ mocht De Pauw de minister van Volksgezon­dheid en Sociale Zaken kussen, nadat ze in de finale ‘Thuis’-acteur Bill Barberis had afgewezen. Het werd trouwens geen kus op de mond, maar een zedige kus ernaast. Bart De Pauw pakte in het programma uit met de strafste uitspraken. Zo vond hij zichzelf perfect passen bij de populairst­e politica van het land: “Jij bent minister van Volksgezon­dheid, ik ben een hypochonde­r. En als het iets meer zou zijn dan kussen, lig ik liever vanboven dan vanonder.” Naast Bart De Pauw en Bill Barberis dong ook Kamal Kharmach, bekend van ‘ De Slimste Mens ter Wereld’, naar de hand van de minister.

BRUSSEL -

Doktertje spelen in ‘Thuis’, in een rusthuis De Slimste Bejaarde ter Wereld zoeken, in een apotheek met uitgestrek­en gezicht “twee gram cocaïne” vragen en als schietschi­jf voor een geblinddoe­kte Tom Waes gaan staan: in zijn eerste eigen programma laat Umesh Vangaver (31) zich van zijn meest veelzijdig­e kant zien.

BRUSSEL -

De laatste aflevering van ‘De Biker Boys’ dateert van februari vorig jaar, maar nog altijd wordt er ‘Haldis’ geroepen als Umesh Vangaver zich in het openbare leven begeeft. Het onhandige manusje-van-alles was Haldis dé ster van de reeks, van de ene dag op de andere had Umesh Vangaver een bekende kop. De VRT gaf Umesh, die al jaren achter de schermen werkte, nogmaals een kans om aan de andere kant van de camera te staan. Het resultaat heet ‘Umesh Pop-up Teevee’ en is vanaf 26 april te zien op Eén. In het komische programma probeert Umesh straffe televisie te maken, knipogend naar bestaande programma’s. Hij gaat ook in de leer bij kanjers uit het vak: hij leert acteren bij Maaike Cafmeyer, krijgt tips van Tom Waes om avontuurli­jke tv te maken en ontfutselt bij Bart De Pauw de geheime formule om het beste straatinte­rview te doen. Bart De Pauw is trouwens de man die Umesh Vangaver ‘ontdekte’: hij gaf hem een rol in ‘De Biker Boys’.

Duidelijk verschil

Volgens Umesh Vangaver is het onvermijde­lijk dat kijkers op ‘de Umesh Vangaver als oorlogscor­respondent. In het komische ‘Umesh Pop-up Teevee’ probeert hij - met een duidelijke knipoog naar bestaande programma’s - straffe televisie te maken. Grote Haldis Show’ zitten te wachten. “Daar moeten we niet flauw over doen: er gaan mensen kijken omdat het met Haldis is. Dat is niet erg, maar Haldis was wel een rol van een acteur. Het is een groot compliment dat mensen Haldis zo echt vonden, maar in dit nieuwe programma zie je Umesh.” “We gaan daar wel een beetje mee spelen: in het begin van het programma zul je meer gelijkenis­sen zien met Haldis. De storm rond Haldis is wel gaan liggen, trouwens. Hoewel: een tijdje geleden deed ik op aanraden van Saartje Vandendrie­ssche een uitstap naar Dilsen-Stokkem. Daar moet je eens gaan fietsen, zei ze. Ik ben gaan wandelen; bergop fietsen doe ik niet graag. Ik dacht echt dat ik naar het andere eind van de wereld was gereden, tot ik uitstapte en er binnen de minuut iemand met een zwaar Limburg accent zei: Zijt gij misschien Haldis? ( lacht) Ik ben echt niet bang dat mensen in dit nieuwe programma op Haldis zitten te wachten. Het verschil met mezelf zal snel genoeg duidelijk worden. Haldis was heel passief, ik juist heel actief. Wat niet wil zeggen dat er bij mij geen dingen gaan mislukken.” ( lacht)

Het is een groot compliment dat mensen Haldis zo echt vonden, maar in dit nieuwe programma zie je Umesh

Geen dikke nek

Na ‘De Biker Boys’ had Umesh natuurlijk net zo goed opnieuw achter de schermen kunnen verdwijnen. “Als tv-maker had ik te veel zin om de tweede versie van mezelf niet op tv te willen zien. Ik kan écht wel iets op tv. Ik ben niet de uitbundige presentato­r, maar het is soms moeilijker om op tv een introverte kerel te zijn. Ik hoop dat de kijkers Haldis snel

Umesh VANGAVER kunnen loslaten in dit programma. Oké, Haldis is niet dood, hij is teruggekom­en uit IJsland (zoals dat in ‘De Biker Boys’ eindigde, red.), maar dit wordt iets anders. Wat ik wel wil behouden, is de sympathiek­e kant van Haldis. Ik ga in dit programma niet de dikke nek uithangen, dat zouden de mensen niet pikken.” Umesh Pop-up Teevee’, vanaf dinsdag 26 april op Eén.

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium