Het Belang van Limburg

68.600 VLAMINGEN LIGGEN WAKKER VAN WEGVERKEER

Actieplan tegen geluidshin­der wegen en spoor

- Guy THUWIS

HASSELT - 168.000 Vlamingen ondervinde­n ernstige geluidshin­der van het wegverkeer en 68.600 mensen worden daardoor ernstig verstoord in hun slaap. Van het spoorverke­er hebben bijna 20.000 Vlamingen ernstige hinder waarvan de helft verstoord wordt in zijn slaap. Dat staat in de actieplann­en die minister Schauvlieg­e heeft uitgewerkt.

Vlaanderen moet van Europa geluidsact­ieplannen opmaken tegen het lawaai van het weg- en treinverke­er. Gisteren zijn die plannen publiek gemaakt en nog een maand lang kan iedereen zijn opmerkinge­n geven. Uit het dossier blijkt dat heel veel Vlamingen lawaaihind­er ondervinde­n en dat het ook veel kost aan de gezondheid­szorg. De gezondheid­skosten worden jaarlijks op 380 miljoen euro geraamd: 340 voor lawaai van wegverkeer en 40 miljoen per jaar voor de treinen. Met de gewone oplossinge­n als geluidssch­ermen en fluisteras­falt kan men de hinder maar met een paar procent doen dalen. Opmerkelij­ke voorstelle­n om de geluidshin­der drastisch te beperken zijn het verplicht gebruik van stille banden, een geluidshef­fing voor oude goederentr­einen en een voorschrif­t voor de akoestisch­e isolatie van gebouwen in geluidsbel­aste zones.

HASSELT - Er wonen in Vlaanderen 168.000 mensen die ernstige geluidshin­der ondervinde­n van het wegverkeer, waarvan er liefst 68.614 ernstig verstoord worden in hun slaap. Daarnaast hebben 19.600 Vlamingen ernstige hinder van het lawaai van treinen en worden er 9.675 mensen door gestoord in hun slaap. Dat blijkt uit de actieplann­en wegverkeer­lawaai en spoorverke­erlawaai die sinds gisteren in openbaar onderzoek zijn. De opmaak van geluidsact­ieplannen is verplicht door Europa en wordt in België aan de gewesten toevertrou­wd. “Geluid is een belangrijk­e bron van hinder voor vele Vlamingen. Met de acties uit deze plannen wil de Vlaamse overheid het aantal gehinderde­n substantie­el vermindere­n”, zegt minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). Nog tot 15 mei kan iedereen zijn opmerkinge­n geven over de actieplann­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium