Het Belang van Limburg

Gezondheid­skost van 44,5 miljoen per jaar

-

HASSELT - 19.600 Vlamingen kampen met ernstige geluidshin­der van treinen. In Limburg zijn er 1.650 ernstig ‘gehinderde­n’ en 853 ernstig ‘slaapverst­oorden’. De meeste hinder is er in Oost-Vlaanderen en Antwerpen met telkens meer dan 6.000 mensen die ernstige lawaaihind­er hebben.

Het actieplan voor het spoorverke­erlawaai brengt de hinder in kaart van de lijnen met meer dan 30.000 treinen per jaar. In Limburg is de geluidsbel­asting het grootst op de lijnen 21A Hasselt-Genk, lijn 24 in Voeren, lijn 34 van Hasselt naar Luik en lijn 35 van Hasselt naar Leuven. De gezondheid­skosten van het spoorverke­erlawaai bedragen in Vlaanderen 44,5 miljoen euro per jaar. Het aantal potentieel gezonde levensjare­n dat verloren gaat in Vlaanderen door spoorwegla­waai wordt op 1.089 geraamd.

Maatregele­n

Maatregele­n die de spoorwegen voorstelle­n, zijn het vervangen van treinstell­en voor reizigersv­ervoer, het akoestisch slijpen van de rails en het gebruik van dempende railpads om de spoorstave­n vast te zetten. Tegen 2020 moet dat het aantal ernstig gehinderde­n met tien procent vermindere­n. De belangrijk­ste maatregel om de geluidsove­rlast van spoorverke­er te doen dalen, blijft de beperking van het geluid van goederenwa­gons. Het ombouwen van oude goederenwa­gons tot geluidsarm­e wagons - het zogenaamde retrofitti­ng - wordt Europees aangemoedi­gd. Recente metingen van Infrabel hebben aangetoond dat amper 15 procent van de Belgische goederenwa­gons ‘geretrofit’ zijn. Vlaanderen is gewonnen voor een heffing op de kosten van geluidshin­der, maar de spoorwegen zijn een federale bevoegdhei­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium