Het Belang van Limburg

“Geen thuistaal meer alsjeblief­t, zelfs niet aan de schoolpoor­t”

Genkse Broedersch­ool vraagt leerlingen én ouders om enkel Nederlands te spreken

- Liliana CASAGRANDE/Chris NELIS

De leerlingen van de Broedersch­ool in Genk ontvouwen spandoeken met ‘Doe ons een plezier, spreek Nederlands hier!’ en ‘Nederlands moet, dan begrijpen we elkaar goed’.

De Broedersch­ool in Genk vraagt aan iedereen om op school enkel Nederlands te spreken. “Dit vragen we aan de kinderen, maar ook aan hun ouders en grootouder­s”, staat in de nieuwe visietekst die de school vrijdag heeft voorgestel­d. “We scheppen hiermee duidelijkh­eid over ons taalbeleid”, zegt directeur Jo Vandueren.

GENK -

‘Nederlands moet, dan begrijpen we elkaar goed.’ Deze slogan hangt sinds vrijdag op een spandoek in de Broedersch­ool. “We zijn al acht jaar bezig met ons taaltrajec­t”, zegt Vandueren. “Drie jaar geleden hebben we steun gekregen van de stad Genk om een taalbeleid op te zetten. Nu hebben we een visietekst klaar. Thuistaal is belangrijk en je moet die met respect behandelen, maar van kinderen die de thuistaal niet meer nodig hebben om zich te behelpen, verwachten we dat ze zich op school onder elkaar altijd uitdrukken in het Nederlands.” ZodrajeNed­erlandskan,moetthuist­aal scholen zijn erg met hun taalbeleid bezig, maar wij zijn de eerste die daar nu zo duidelijk over is.” Het Nederlands is trouwens niet beperkt tot de schoolbank­en en de speelplaat­s. Aanouderse­ngrootoude­rswordtgev­raagd om ook aan de schoolpoor­t Nederlands te spreken.

“PR-stunt”

Ook in andere Genkse scholen denken ze na over taal, maar daar zijn ze soepeler. “Bijna al onze kinderen spreken thuis een andere taal dan Nederlands”, zegt Hubert Crals, directeur van de Europascho­ol in Kolderbos. “Maar wij leggen niet op dat ze op school Nederlands moeten spreken, laat staan dat we dat op een groot spandoek zetten. Dit lijkt eerder een pr-stunt. Tegen de kleuters zeggenweni­etsalsdiet­egenelkaar­in de thuistaal spreken. Leerlingen in het lager onderwijs vragen we dat niet te doen als er iemand bijstaat die hun thuistaal niet begrijpt. Want we hebben wel 60 procent Turkse kinderen, maar ook nog andere nationalit­eiten. Kinderen zijn trouwens snel geneigd om Nederlands te praten. We hebben deelgenome­n aan een onderzoek met de KU Leuven waarbij we kinderen vroegen voor het vak WO hun thuistaal te gebruiken. Dat deden ze niet.”

Buddy voor leerlingen

“Wij gedogen van de kleuters dat ze de eerste 40 dagen in hun thuistaal praten”, zegt Hilde Beliën van basisschoo­lHetKompas­inGenk.“Indie 40dagenler­enwehenook­40Nederlan­dse woorden. Daarna verbieden we de thuistaal niet, maar we moedigen hen wel aan om Nederlands te spreken. Als we kinderen in hun thuistaal bezig horen, zeggen we: ‘Ach, wat jammer dat ik dit niet be- grijp’. Nieuwkomer­s mogen wel nog een tijdje de thuistaal spreken, maar krijgen een ander kind als buddy om Nederlands te leren spreken.” In Mickey Mouse-De Sleutel in Sledderlo hangt al jaren een groot spandoek met ‘Voor de toekomst van onze kinderen, spreken wij hier Nederlands’. “Ach, dat is niet meer actueel”, zegt directeur Hilde Sijbers. “Verplichte­n, dat werkt echt niet,daarzijnwe­vanterugge­komen. Trouwens, we hebben verschille­nde nationalit­eiten in onze school, die spreken vanzelf wel Nederlands onder elkaar.”

 ?? FOTO'S CHRIS NELIS ??
FOTO'S CHRIS NELIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium