Het Belang van Limburg

“Gilberte kreeg geen proces”

-

Doordat er een hele dag gestreden werd over het welles of nietes van een eerlijk proces, kwam Yolande Magy vrijdag zelf niet meer aan het woord.

Na de eerste procedures­lag over de jury dinsdag zetten de advocaten van Yolande Magy vrijdag de tweede aanval in: ze kan nooit meer een eerlijk proces krijgen, wegens te lang sinds de moordpogin­gen (met paddenstoe­len en pillen), bloed- en haarstalen van het slachtoffe­r die verdwenen zijn en getuigen die zich na 10 jaar ongetwijfe­ld nog weinig herinneren. Het Tongerse assisenhof had er geen oren naar. “Ze kan zich hier nog steeds behoorlijk verdedigen.”

TONGEREN -

“Yolande zegt al meer dan 10 jaar één ding: ik ben onschuldig. Al 10 jaar strijdt ze voor die waarheid”, pleitte meester Femke De Backer voor Magy. Begonnen als een droom, al snel een nachtmerri­e geworden. Zo omschreef ze de affaire die de echtgenote van haar minnaar, Gilberte Timmermans (53) uit Ham fataal was geworden. Via het VTM-programma Spoorloos was W.V. - hij wil anoniem blijven sinds zijn vrijlating in 2013 - op zoek gegaan naar zijn ‘tramliefde’ van 40 jaar geleden. Als tiener had zij (Yolande) niets geweten, na de uitzending was ze ingegaan op de avances van de man uit Brecht. Helemaal toen hij als een puber aan de deur van haar armtierig flatje had gestaan. “Met 40 rode rozen voor de verloren jaren en één witte voor hun toekomst.” Yolande had het graag geloofd, meende de verdedigin­g. Na jaren van hopeloze relaties en financiële problemen. “Maar vrijgezel W. bleek getrouwd, dat detail was hij vergeten te vertellen. Wat volgde, was een knipperlic­htrelatie. Hij zegt zijn vrouw van kant te willen maken, zij zegt dat hij zot is geworden. ‘Pak uw valiezen, die van uw ma. En we vinden een weg. Maar W. geeft niet af, blijft spreken over manieren om haar te doden. Spinnen, slangen, paddenstoe­len,...” Geloofd had Yolande het allemaal niet volgens haar advocaten. Misschien een beetje, op het einde. Toen ze Gilberte zelf had gebeld om haar te waarschuwe­n en een familielid.”Maar het heeft niet mogen baten, W. heeft zijn vrouw gewurgd. Maar Yolande heeft daar niets mee te maken. De tijd is aangebroke­n om die gerechteli­jke dwaling recht te zetten. Wij zijn overtuigd van een andere waarheid, die niet naar boven is gekomen op het eerste proces.”

Waarheid

Maar voor die waarheid aan de oppervlakt­e kan komen, wilden ze vrijdag toch eerst dat het tweede proces helemaal geschrapt wordt. Het (gevraagde) nieuwe assisenpro­ces tegen Magy begon de verdedigin­g meteen met de vraag aan het hof om de zaak stop te zetten. Omdat er in hun ogen geen enkele kans meer was op een eerlijk proces: het was te lang geleden, getuigen gingen het zich niet meer echt herinneren (en rekenen op hun verhaal bij de politie van 10 jaar geleden) en bewijs was zelfs vernietigd. “Zoals de hele zak met blisters van pillen. We kunnen dus niet meer nagaan welke geneesmidd­elen er in huis waren, welke uitgedrukt waren,...”, klonk meester Joris Van Cauter, die stelde dat Gilberte een ‘ gigantisch­e gebruiker’ van medicijnen was. Waardoor het in zijn ogen dus allesbehal­ve duidelijk was dat de pillen die ze voor haar dood had gekregen afkomstig waren van Yolande. “Een heleboel essentiële dingen zijn weggegooid, hoe kunnen we hier de waarheid nog achterhale­n?” Pure onzin, vond aanklager Patrick Boyen, die duidelijk benadrukte dat het nieuwe proces er niet komt omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vond dat Magy onschuldig was veroordeel­d.

Titanic

“Neen, alleen omdat de jury niet gemotiveer­d heeft waarom ze haar schuldig vonden. Maar dat mochten ze toen wettelijk niet eens. Ik ben overtuigd dat Yolande hier een eerlijk proces zal krijgen, we gaan er alles aan doen om daarvoor te zorgen. Neen, de enige die nooit een eerlijk proces heeft gehad, is Gilberte Timmermans.” Uiteindeli­jk werd er een hele dag gestreden over welles of nietes (van een eerlijk proces). Waardoor Yolande Magy vrijdagavo­nd zelf niet meer het woord kon krijgen. “Dit is iets waaraan ze fris moet beginnen, ze is om 4 uur vanochtend in Brugge vertrokken”, aldus haar advocaat. Een argument dat de vrouw zelf bijsprong. Maandag krijgt ze nu het woord. Misschien extra tijd om de ringtone van haar gsm aan te passen. Want de muziek van Titanic - het gezonken schip - is misschien niet ideaal voor de afloop die ze wil.

Aanklager Patrick Boyen

Yolande krijgt hier een eerlijk proces, de enige die dat nooit heeft gekregen, is Gilberte

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium