Het Belang van Limburg

Macho’s die succes hebben, of doen alsof

Waarom BMW-rijders de meeste snelheidsb­oetes verzamelen

-

Van alle automerken rijden BMW-bestuurder­s het snelst. Een cliché, maar het is nu ook bevestigd. Op Vlaamse wegen hebben ze vorig jaar 108.000 pv’s bijeengere­den in zes maanden tijd. En dat terwijl er meer Volkswagen­s, Peugeots of Citroëns rondrijden. “Geen toeval”, zeggen specialist­en. “BMW-rijders zijn in hun hoofd allemaal moderne ridders.”

HASSELT -

“Geen enkel ander automerk spreekt zo veel übermacho’s aan als BMW”, zegt verkeersps­ycholoog Gerard Tertoolen. “Dat doen ze heel bewust, van tv-spotjes tot krantenadv­ertenties: bij BMW zal je zelden of nooit een gezin in de wagen zien. Voor het merk is dat geen bepalende waarde. Het kiest voluit voor het individu en zijn rijplezier. De kopers zijn vooral jonge dertigers die het gemaakt hebben. Of dat alleszins willen laten uitschijne­n. Bij uitstek yuppies en übermacho’s.” Dat machogedra­g blijkt ook uit de cijfers. Want van de 978.202 pv’s die in de eerste helft van vorig jaar uitgeschre­ven zijn, gingen er meer dan 108.000 naar BMWrijders, goed voor zo’n 11 procent. Er rijden natuurlijk ook veel BMW’s op de baan, gezien hun popularite­it als leasewagen. “Maar ook als je naar het marktaande­el van elk merk kijkt, blijkt BMW oververteg­enwoordigd”, zegt Koen Peeters, van het departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken. “Ze duiken vaker op dan Volkswagen, Peugeot, Ford, Citroën, Opel en Renault, die allemaal beter verkopen.”

Ridders in Armani

Marketeer Rob Bosveld onderzocht waarom mensen voor een bepaalde auto kiezen. “Automerken spelen in op onze meest primitieve gevoelens. Niemand leert ons op school dat een BMW iets voor macho’s is. Toch voelen we dat perfect aan. BMW-rijders zijn in hun hoofd allemaal moderne ridders. Hun harnas is een Armani-pak en hun paard is nu een krachtige BMW.” Maar kun je dan op elk automerk een type mens plakken? Volgens Bosveld wel. Hij beschrijft het zo: de Volkswagen Polo is bij uitstek een auto voor een secretares­se. De wagen is het toonbeeld van degelijkhe­id,

Een BMW 3-reeks. betrouwbaa­rheid en ‘weinig kapsones’. Maakt de secretares­se promotie en wordt ze accountman­ager, dan koopt of krijgt ze een Volkswagen Golf. De vraag is: vindt de BMW-rijder zichzelf ook macho? “Ik ken zowel jonge als oude bestuurder­s en die kopen een BMW vooral voor één ding: zijn betrouwbaa­rheid, niet zijn snelheid”, zegt Winand Walpot van de BMW Club Bavaria Belgium. “We betreuren dat we zo hoog scoren in de ranglijst”, zegt Christophe Weerts, woordvoerd­er van BMW Belux. “BMW heeft veel succes geboekt in de autosport en daar ook veel reclame rond gemaakt. De voorbije tien jaar doen we dat bewust veel minder. BMW-rijders leggen ook meer kilometers af dan een gemiddelde bestuurder. Zo wordt de kans op een boete groter.”

 ?? KA.PLEWKA
FOTO ??
KA.PLEWKA FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium