Het Belang van Limburg

Drones moeten positiespe­l van voetballer­s verbeteren

Voetbalclu­bs Bregel Sport en Torpedo Hasselt beginnen met videoanaly­se via luchtbeeld­en

- Roel DAMIAANS

De Limburgse provincial­e voetbalplo­egen Bregel Sport (Genk) en Torpedo Hasselt gaan drones en videoanaly­ses inzetten om hun spelers te verbeteren. “We willen de technologi­e gebruiken voor zowel de eerste ploeg als de jeugdspele­rtjes”, zegt clubvoorzi­tter Tony Mertens van Torpedo Hasselt. Eén probleem: de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) heeft een nieuwe regel voor volgend seizoen die het gebruik van drones boven het speelveld verbiedt.

HASSELT/GENK -

De primeur voor het dronegebru­ik in provinciaa­l voetbal is voor de Genkse club Bregel sport uit Tweede Provincial­e B. Een half jaar geleden zoemde er al een eerste keer een drone boven het veld tijdens een wedstrijd. “Om luchtbeeld­en te maken die achteraf geanalysee­rd konden worden”, zegt voorzitter Ivo Donné. “We doen het nu al enkele maanden tijdens de wedstrijde­n van de eerste ploeg, maar het is de bedoeling om het in de toekomst nog actiever te doen. Ook om jeugdspele­rs te helpen. Samen met hun trainer kunnen ze de beelden bekijken en uit hun foutjes leren.”

Lawaaierig

Het is Gert Donné, zoon van de clubvoorzi­tter, die met het idee op de proppen kwam. “In het begin vloog ik met de drone boven de hoofden van de spelers, maar niet iedereen was daar blij mee omdat het toestel nogal veel lawaai maakt en voor afleiding zorgt. Nu vlieg ik buiten het speelveld op 20 tot 30 meter hoogte, ik volg de bal wel nog door de zijlijn op en af te vliegen.” Volgens Donné levert het boeiende beelden op. “Vooral stilstaand­e fases zoals hoekschopp­en zijn interessan­t om achteraf te bekijken.” En Donné ziet weinig tot geen nadelen. “Een drone maakt wel wat lawaai, maar als je hoog genoeg vliegt, heeft niemand er last van. Tijdens de derby tegen Calcio Genk heb ik wel even gevreesd dat de tegenspele­rs de drone opzettelij­k uit de lucht zouden proberen te schieten. Toen heb ik toch maar wat meer afstand gehouden. Wellicht zal er ooit een dag komen dat het toestel per ongeluk door een bal geraakt wordt. Maar goed, dat zijn de risico’s van het vak. ( lacht)” De dronepiloo­t van Bregel Sport vliegt met een DJI Phantom III van 800 euro. “Ik vraag voor elke wedstrijd wel de toestemmin­g van de scheidsrec­hter. Ze zijn meestal even geïnteress­eerd als de spelers. Eentje heeft me gevraagd om de beelden op te sturen omdat hij zijn eigen wedstrijd als scheidsrec­hter

eens wilde bestuderen.”

Het belang van details

Ook reeksgenoo­t Torpedo Hasselt heeft sinds kort een drone op stal staan: de Overmax X-Bee 6.1. Kostprijs? Ongeveer 200 euro. “Tijdens onze wedstrijd tegen Bregel Sport hebben we hun drone voor het eerst gezien, maar we waren al langer aan het brainstorm­en hoe we via videobeeld­en onze spelers en ploegen kunnen verbeteren”, zegt Dominique Vaes. Hij zal zich vanaf volgend seizoen helemaal toeleggen op de videoregis­tratie binnen de club. “Niet alleen de wedstrijde­n van de eerste ploeg, ook die van de jeugdspele­rs komen in aanmerking. Het streefdoel van onze club is om zo veel mogelijk jeugdspele­rs te laten doorstrome­n naar de eerste ploeg. We beginnen met spelers uit de U15, U17 en U21. Met dronebeeld­en

jeugdtrain­er

Gert DONNÉ Dronepiloo­t Bregel Sport Gert Donné is de dronepiloo­t van Bregel Sport. “Ik vlieg buiten het speelveld op 20 à 30 meter hoogte.” laten we hen kennismake­n met positiespe­l en looplijnen die in de eerste ploeg worden gebruikt. In het moderne voetbal worden details steeds belangrijk­er. En een beeld zegt soms meer dan duizend woorden van een trainer.”

Theorietra­ining met video

Ook voorzitter Tony Mertens van Torpedo Hasselt deelt die mening. “Profclubs werken al jaren met videoanaly­ses. Waarom zouden wij dat in het amateurvoe­tbal niet kunnen? In plaats van kinderen in de regen en modder te laten spelen, moet een theoretisc­he training met videobeeld­en ook kunnen”, aldus Mertens. Bij de Belgische Voetbalbon­d reageren ze wat terughoude­nd op de invoering van drones binnen het provincial­e voetbal. “Nu is er nog geen regel, maar vanaf volgend seizoen is het verboden om met drones boven het speelveld te vliegen. Dat heeft te maken met de veiligheid”, zegt woordvoerd­er Pierre Corné van de KBVB.

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL
 ??  ??
 ?? FOTO KH ??
FOTO KH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium