Het Belang van Limburg

“Als Charlotte spreekt, zijn de vormelinge­n muisstil”

-

Charlotte communicee­rt ook via Facebook met de vormelinge­n. “Daardoor sluit ze nauw aan bij hun leefwereld”, zeggen de andere catechiste­n. “De vormelinge­n hebben dan ook veel respect voor haar.”

“Ook al zijn sommige mensen een beetje anders, neem hen er ook bij. Iedereen is verschille­nd, maar evenveel waard.” Het is een levensles die we allemaal wel eens meekregen. Maar uit de mond van Charlotte Lamers, een 18-jarig meisje met een beperking, dringen de woorden toch nog sterker door. Sinds dit jaar geeft ze catechesel­essen in Bocholt aan 47 twaalfjari­gen, die nu zondag hun vormsel doen. “Van thema’s uitwerken tot ons wegwijs maken op Facebook, Charlotte doet het allemaal. We zijn echt gezegend met haar”, besluiten de andere catechiste­n.

BOCHOLT -

“Ik was vandaag nog wat moe, want zondag hadden we een grote show van het rolstoelda­nsen. Maar toen ik hoorde dat ik in de krant kwam, was ik happy”, zegt Charlotte moeizaam, maar verstaanba­ar. De lach waarmee ze ons verwelkomt, gaat dan ook van oor tot oor. Met datzelfde aanstekeli­jke enthousias­me geeft ze maandelijk­s catechesel­essen aan de Bocholtse vormelinge­n in spe. Vorig jaar was ze zelf nog een van hen. “Haar broertje Jorrit deed toen zijn vormsel, en nadien vroeg Charlotte of ze ook nog mocht aansluiten”, vertelt haar mama. “Ze had haar vormsel als twaalfjari­ge immers niet gedaan, omdat ze naar school gaat in het Sint-Gerardusin­stituut in Diepenbeek (een zorg- en onderwijsi­nstelling voor jongeren en volwassene­n met een beperking, red.) en hier in Bocholt weinig jongeren kende van haar leeftijd die hun vormsel deden.” “Hoewel spreken voor haar moeilijk is, zong Charlotte in de vormselvie­ring het hardst mee van allemaal”, herinneren de catechiste­n Gerda, Anita en Theo en diaken François zich. “Achteraf vroeg ze of ze haar vormsel nog eens mocht doen, omdat het voor haar zo’n geweldige ervaring was. Twee keer gevormd worden kan natuurlijk niet, en dus zeiden we dat ze catechiste mocht worden. Eerst dacht ze dat het voor de grap werd gezegd, maar al snel had ze door dat het een ernstige vraag was. Charlotte ging er maar al te graag op in.”

‘Sta op’

Sindsdien maakt Charlotte deel uit van het vijfkoppig­e team catechiste­n in Bocholt. Haar bijdrage is, ondanks haar beperking, allesbehal­ve gering. “Elke samenkomst verdelen we de vormelinge­n in vier groepen, en één groep zit dan bij Charlotte en een andere catechist”, vertelt Gerda. “Ze is bijzonder handig met de computer en maakt bijvoorbee­ld inschrijvi­ngslijsten en werkblaadj­es. Maar ze werkt ook zelf thema’s uit en leest die dan ook voor. Onlangs maakte ze bijvoorbee­ld het thema ‘sta op’, waarin het gaat over opkomen voor elkaar en niemand uitsluiten. Als Charlotte dan daarover spreekt, zijn de vormelinge­n muisstil. We merken ook dat de boodschap in vergelijki­ng met andere jaren veel langer blijft hangen.”

Facebook

Door haar jonge leeftijd zorgt Charlotte niet alleen voor frisse ideeën, ze sluit ook nauw aan bij de leefwereld van de vormelinge­n. “Sinds Charlotte in ons team zit, communicer­en we bijvoorbee­ld ook via Facebook met elkaar en met de twaalfjari­gen”, zeggen de catechiste­n. “De vormelinge­n hebben dan ook bijzonder veel respect voor Charlotte. Ze krijgt steevast een high five als begroeting, en als we op uitstap gaan, wordt er gestreden om haar rolstoel te mogen duwen. Iedereen krijgt zoveel energie van haar. Ze is dan ook altijd heel dankbaar en eigenlijk nooit slechtgezi­nd. En die levenswijz­e geeft ze schitteren­d door tijdens de samenkomst­en van de catechese.” Charlotte krijgt hulp van haar ouders Jack en Christel, de diaken en de andere catechiste­n. “Iedereen krijgt zoveel energie van haar.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium