Het Belang van Limburg

“Ik ben een mooiweerru­iter”

- Karel MOORS

Het systeem van een constituti­onele monarchie kraakt en piept misschien aan alle kanten, maar met koningin Elizabeth II heeft de Britse monarchie een enorme troef in handen. De Queen zit al 64 jaar op de troon, een Brits record en internatio­naal doet alleen de Thaise koning beter. Ze heeft alle stormen doorstaan, zoals de smeuïge soaps rond het liefdeslev­en van haar kroost. Of zoals kroonprins Charles het uitdrukt in de recente documentai­re ‘Our Queen At 90’, gevraagd naar de hoogtepunt­en van zijn moeders regeerperi­ode: “Ze heeft het met ons allemaal uitgehoude­n en dat is nogal een prestatie.”

Jurken

Charles’ (tweede) vrouw Camilla bevestigt in de docu dat haar schoonmoed­er graag paardrijdt: “Dan kan ze alles vergeten.” Om alle fratsen van haar familieled­en te vergeten, heeft de Queen wellicht veel op haar paard moeten zitten de voorbije decennia. Maar zelf nuanceerde ze even later: “Ik ben eerder een mooiweerru­iter, ik hou er niet van om koud en nat te worden.” In de verte lachte een Engelse bui zich een wolkbreuk. Sophie, de gravin van Wessex en echtgenote van ‘s Queens jongste zoon Edward, ontblootte een vestimenta­ir geheim, namelijk de reden waarom haar schoonmoed­er bij officiële gelegenhed­en altijd jurken en hoeden in dezelfde, meestal opvallende kleur draagt: “Ze moet opvallen in de massa, zodat mensen kunnen zeggen: Ik heb de Queen gezien!” Dus: It’s all for the show!

Kate over haar schoongroo­tmoeder: “Ze legt cadeautjes in de kamer als we komen logeren.” Gravin Sophie had het ook over Balmoral, het geliefde Schotse buitenverb­lijf van de Queen. Sophie vond Balmoral “lovely, behalve de muggen”. “Ik denk dat Granny het gelukkigst­e is op Balmoral”, verklaarde kleindocht­er Eugenie, de muggen straal negerend. “De mooiste plek op aarde. Ik denk dat ze echt heel veel houdt van de Highlands… wandelen, picknicken, honden,… heel veel honden.”

Gan-Gan

Kate Middleton, de hertogin van Cambridge en schoonklei­ndochter van de Queen, verklapt dat haar zoontje George (2,5 jaar en derde in lijn voor de troon) zijn overgrootm­oeder Gan-Gan noemt. “Ze legt altijd een klein cadeautje of zo in de kamer als we komen logeren. Daaruit blijkt haar liefde voor haar familie nog maar eens.” Maar niet elk familielid schetst zo’n idyllisch beeld van een warme mater familias. “Ik zie haar altijd als mijn baas, maar soms ook als een grootmoede­r,” zegt haar kleinzoon prins Harry in ‘Elizabeth At 90’. Klinkt een tikje afstandeli­jk, maar intern noemen de royals hun monarchie dan ook The Firm, met de Queen als bedrijfsle­ider. De waarde van The Firm (inclusief kroonjuwel­en en paleizen) werd enkele jaren geleden geschat op 44,5 miljard pond.

Stalen marshmallo­w

Elizabeths enige fout - zelfs in de ogen van vele monarchist­en - is dat ze haar erfgenamen niet goed heeft gekneed. Een fout waar psychologe­n ongetwijfe­ld een vette kluif aan hebben. Kon ze het niet opbrengen om dezelfde ijzeren discipline van hen te eisen? Zelf kreeg Elizabeth plichtbewu­st en zwijgzaam handelen ingepeperd van haar moeder, de laatste koningin-keizerin van het British Empire, bijgenaamd “de stalen marshmallo­w” en later Queen Mum. Van haar heeft ze ook de sterke genen geërfd: de koninginmo­eder werd 101.

Kussentje

Wat in ‘Our Queen At 90’ doorscheme­rde, is dat Elizabeth gevoel voor humor heeft: ze stapte ook al met haar corgi’s naast James Bond in een openingsfi­lmpje voor de Olympische Spelen in 2012, remember? In haar landgoed Sandringha­m ligt - zo was te zien op tv - een toepasseli­jk kussentje met geborduurd­e tekst: “It’s good to be Queen”. Koningin Elizabeth II is aan de vooravond van haar negentigst­e verjaardag, zoals het volkslied voorschrij­ft, happy and glorious. En dat gaan de Britten uitgebreid en op verschille­nde dagen vieren dit jaar, te beginnen woensdag en donderdag. De Queen bij de doop van haar jongste achterklei­nkind Charlotte. Broer George noemt zijn oma Gan-Gan.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium