Het Belang van Limburg

De van het succes

Pijlers

- Ruben STEEGEN

Terwijl winkelkete­ns als Blokker en Hema krabbelen om overeind te blijven, kon discounter Action deze week opnieuw indrukwekk­ende groeicijfe­rs voorleggen. De Nederlands­e ‘brolketen’ draaide vorig boekjaar een recordomze­t van bijna twee miljard euro en telt vandaag 655 winkels in zes landen. Ook de Belgen gingen de voorbije jaren massaal voor de bijl. Wij gingen op zoek naar een verklaring voor het succes.

HASSELT - “Shoppen is als schatzoeke­n”

Action heeft een permanent aanbod van ‘maar’ 1.500 producten. “De overige 4.500 producten wisselen constant”, weet de Nederlands­e retailexpe­rt Paul Moers. CEO Sander van der Laan vergelijkt een bezoekje aan zijn winkels graag met schatzoeke­n. “Het is telkens een ontdekking­sreis”, gaat Moers verder. “Doordat het aanbod wekelijks wijzigt en de meerderhei­d van de spullen spotgoedko­op is, stimuleren ze impulsaank­open.” Ongeveer een kwart van de producten die Action aanbiedt, kost minder dan een euro.

Restpartij­en opkopen

Zo’n 15% van het aanbod bij Action bestaat uit zogenaamde A-merken. Pampers, deo van Axe, Kinder Chocolade, Pepsi Cola, zonnecrème van Nivea,… allemaal merkproduc­ten die de keten een pak goedkoper dan de concurrent­ie kan aanbieden. “Ze zijn meester in het opkopen van zogenaamde zwevende restpartij­en”, weet Moers. Action heeft daarvoor een getraind team van inkopers in dienst dat constant op zoek gaat naar goederen die na een overname of faillissem­ent zijn vrijgekome­n. “Op die manier slaan ze bijvoorbee­ld voor een prikje shampoo van L’Oréal in.” Vaak gebeurt dat in het buitenland, waardoor ze het etiket met een Nederlands label moeten overplakke­n. Sabine Durwael en kleindocht­er René na een bezoekje aan de Hasseltse Action op de Genkerstee­nweg. “Ik kwam voor wasmiddel - dat hier beduidend goedkoper is - maar ben toch weer met een volle mand naar buiten gewandeld (lacht).” Volgens Moers wordt het wel steeds moeilijker om dergelijke deals te sluiten. “Action telt intussen meer dan 600 vestiginge­n, waardoor ze ook meer voorraad nodig hebben. Bovendien zien we in Nederland concurrent­en opstaan die de formule kopiëren en op dezelfde producten azen.”

Agressieve groei

Hoewel de eerste Action al in 1993 in het Nederlands­e Enkhuizen de deuren opende, staat er vooral de laatste vijf jaar geen maat meer op de internatio­nale expansie van de keten. Tussen 2011 en 2014 verdubbeld­e zowel het winkelbest­and als de omzet. Action telt vandaag 655 filialen, die wekelijks vijf miljoen klanten over de vloer krijgen. In België gingen de voorbije tien jaar 155 vestiginge­n open, goed voor een omzet van 409 miljoen euro. Wereldwijd bedroeg de omzet vorig jaar bijna twee miljard euro, een stijging met liefst 32%. “In 2016 zullen we opnieuw meer dan 140 nieuwe winkels openen”, maakt topman Sander van der Laan zich sterk. Die agressieve groei is volgens de Nederlands­e econoom en marketinge­xpert Cor Molenaar broodnodig om te overleven. “Je merkt dat Action het op nieuwe markten erg goed doet. Door die snelle expansie in België en recent ook Frankrijk en Duitsland blijft de omzet stijgen. Alleen is de vraag of die formule ook op lange termijn blijft werken”

Geen radio, telefoon of webshop

In ons land was Colruyt jarenlang koning in het drukken van de kosten: geen muntensyst­eem in de winkelkarr­en, minder verf op de parking, een kleiner logo,… werkelijk alles was goed om euro’s uit te sparen. Action kopieerde dat systeem, maar ging een serieuze stap verder. Zo speelt in geen enkel filiaal muziek en zijn de winkels telefonisc­h niet bereikbaar. “Daardoor kunnen we de laagste prijs garanderen”, klinkt het bij de budgetkete­n, die enkele nieuwe winkels opent op goedkope B- of C-locaties met lage huurprijze­n. Daarnaast investeert de discounter geen cent in een webshop of dure reclamespo­tjes. “We moeten het niet hebben van een mooie vloer”, verklaarde topman Sander van der Laan deze week in een zeldzaam interview met De Volkskrant. “Verrassing en prijs, dat zijn onze geheimen.”

“Waardeloze troep”

De producten die Action in de rekken legt, blinken niet uit in duurzaamhe­id. “De meerderhei­d is waardeloze troep”, zegt Moers onomwonden. “De consument ziet daar blijkbaar weinig graten in, maar op vlak van Maatschapp­elijk Verantwoor­d Ondernemen ( MVO) scoren ze bijzonder slecht.” Volgens de Nederlands­e actiegroep ‘Rank a Brand’ doet Action nauwelijks iets aan duurzaamhe­id en de arbeidsoms­tandighede­n van de productie. Nochtans komt meer dan de helft van het aanbod uit lageloonla­nden. “Maar voor Action telt enkel de prijs”, zegt Moers, die de opportunis­tische houding van het bedrijf laakt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium