Het Belang van Limburg

“Nochtans spelen we niet zoals Atletico Madrid”

Moet Wilmots Kabasele meenemen naar Frankrijk?

-

Georges Leekens

“Het is nog wat te vroeg voor Kabasele” Ex-bondscoach Georges Leekens wil Kaba geen ijdele hoop geven. “Ik feliciteer hem met het parcours dat hij dit seizoen al heeft afgelegd. Hij is één van de dragende spelers bij Genk, samen met Engels is hij één van de beste centrale verdediger­s in België. Hij is groot, sterk, ambitieus en foutloos. Allemaal positieve kwaliteite­n. Maar hij heeft stevige internatio­nale concurrent­ie. Kompany, Lombaerts, Vermaelen... spelen niet zomaar in het buitenland. Het is dus nog wat vroeg voor hem. Hij gaat er niet bij zijn.”

Jacky Peeters

“Je moet nu in het

buitenland voetballen” Gewezen Rode Duivel Jacky Peeters vindt een selectie van Kabasele voor de nationale ploeg voorbarig. “In de Belgische competitie word je minder zwaar op de proef gesteld dan in het buitenland. Jongens die in pakweg Engeland voetballen en die Europees ver komen, staan een trapje hoger. Op dit ogenblik is het aanbod aan potentiële Rode Duivels zo ruim dat je bijna in het buitenland moet voetballen om in aanmerking te komen. Dat heeft Wilmots ook al aangehaald. Jammer voor Defour, Engels, Kabasele. Als Kaba in het buitenland kan bevestigen, zou hij wel een aanwinst kunnen zijn voor de nationale ploeg.”( Thuis: 18 op 18, doelsaldo 20-5. Uit: 4 op 12, doelsaldo 2-3. Het zijn de contraster­ende cijfers van KRC Genk in de competitie in 2016. “Het ligt niet aan onze intentie of veldbezett­ing, het is een kwestie van geloof”, zegt trainer Peter Maes voor de verplaatsi­ng naar Zulte Waregem. Maes wil niet weten van een uitcomplex. “Eigenlijk mogen we er zelfs niet te veel aandacht aan geven. Hoe meer je erover praat, hoe meer het in de hoofden gaat spelen. Terwijl we zeker niet anders proberen te voetballen dan thuis. We leunen absoluut niet achteruit. Je kan ons niet vergelijke­n met Atletico Madrid, dat resultaten kan halen door op de eigen zestien meter te spelen. Wij houden dezelfde veldbezett­ing aan als in onze thuismatch­en. Maar we halen een veel lager rendement.” “Kijk naar onze vorige thuismatch tegen KV Oostende. Het was zeker niet onze beste partij maar we waren enorm efficiënt. De eerste kansen vlogen meteen binnen. Terwijl we een week eerder op Anderlecht zeker niet slecht voetbalden en ook kansen afdwongen. Maar daar scoorden we niet. We gaven ook amper iets weg, maar één individuel­e fout werd ons fataal.”

Omschakeli­ng

De oplossing moet volgens Maes vanzelf komen. “Winnen we een keertje twee uitmatchen na mekaar, dan zullen de hoofden helemaal vrij zijn. Dan wordt er voor een wedstrijd niet meer benadrukt dat het thuis of uit is.” Die eerste uitzege in play-off 1 moet dan maar aan de Gaverbeek behaald worden. KRC Genk kan nummer zes Zulte Waregem al zo goed als helemaal uittellen voor ee Europees ticket. “Dit Zulte Waregem is niet snel uitgeteld”, weerlegt Maes. “Ook niet in een wedstrijd. Ze kunnen er twintig minuten amper aan te pas komen om dan plots vanuit het niets toe te slaan. Ze kunnen immers voetballen met een hecht blok en alleen Leye vooring. Eén keer hij in stelling is, staan ze wel plots met minstens drie mensen voor doel. Dat maakt hen dodelijk in de omschakeli­ng.” Tegelijker­tijd is die vlotte offensieve omschakeli­ng ook de achilleshi­el van Essevee. “Als je met veel mensen voor doel komt, schuilt daar ook een gevaar in. Zulte Waregem slikte zeker in de competitie vrij veel goals. In playoff 1 heeft Dury daarom bijgestuur­d, hun linies staan een stuk dichter bij mekaar. Met succes.”

Arbitrage

Dury liet zich de voorbije weken ook al enkele keren in weinig bedekte termen uit over de arbitrage. Vreest Maes niet dat zijn collega op die manier onrechtstr­eeks de scheidsrec­hters wil beïnvloede­n? “Ik heb de indruk dat onze arbitrage daar ongevoelig voor is”, besluit de Genkse coach. “Paul Allaerts ging onlangs zelfs al openlijk in de tegenaanva­l tegen Hein Vanhaezebr­ouck. Ik denk dus niet dat het zaterdag een invloed zal hebben.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium