Het Belang van Limburg

SINDS EEN JAAR ZIT IK BIJ EEN SCHIETCLUB: DAT IS GOED VOOR MIJN CONCENTRAT­IE”

-

Wilde je zo echt de concentrat­ie aanscherpe­n voor Club Brugge?

“Maar neen. In het voetbal haal je er niet zo veel voordeel uit, hoor. Het ging trouwens niet door, want de schietclub had geen plaats meer voor zo’n groep. Omdat ik vond dat we echt moesten ontspannen, gingen we dan maar minigolfen.”

Minigolfen of kogels afschieten. Best een verschil.

“In de minigolf ging het er nochtans ook fel aan toe, zelfs de coach deed enthousias­t mee. Ik heb gewonnen. En daarna zijn we met zijn allen gaan eten. Het was goed, want iedereen staat onder druk.”

Hasi als trainer nog het meest?

“Ja, maar hij slaagt erin om zijn druk weg te houden bij de spelersgro­ep. In al mijn jaren bij Anderlecht zag ik nog maar zelden een coach die dat kon. Besnik valt de spelers nooit aan. Integendee­l, hij beschermt ons. Dat is een kwaliteit. Zag jij Mourinho vaak op zijn spelers schieten? Nooit. Daarom werken we nu sereen in deze playoff 1.”

Zonder titel zal Hasi hier toch niet kunnen blijven.

“Hasi’s troef is dat hij zo gepassione­erd is, dat hij deze job met heel zijn hart doet. Daarom is het onze plicht om nu ook elke wedstrijd met het mes tussen de tanden te spelen. Tegen Genk en Zulte Waregem reageerden we alvast goed

en pakten we 6 op 6.”

Club Brugge is toch de titelfavor­iet?

“Dat zeggen jullie. Ze stralen wel een zekere rust uit, maar ze staan dan ook voor het eerst zo comfortabe­l aan de leiding in de play-offs. Vorig jaar slonk de kloof sneller. Het is aan ons om nu hun eerste punten af te pakken en dan zien we wel hoe ze reageren. Omdat zij al meer dan tien jaar wachten op een titel, moet er ook druk zijn bij hen. Ze waren er de afgelopen jaren

Silvio Proto

nooit zo dicht bij als nu.”

Is Anderlecht niet te afhankelij­k van Okaka?

“Ja, misschien. Maar waar zouden we in het verleden gestaan hebben zonder de goals van Mbokani of Mitrovic? Anderlecht was wel vaker afhankelij­k van een aanvaller, maar in sommige jaren had je spelers als Boussoufa of Suarez die ook veel goals meepikten. Daar wordt nu aan gewerkt.”

Praet moet meer profiteren van de ruimte die Okaka creëert.

“Ja, Okaka zal sowieso hevige duels uitvechten met Engels. Dat vind ik trouwens een goeie verdediger. Ik hoop alleen dat het niet tot provocatie­s komt, want tijdens de vorige confrontat­ies schrokken ze er bij Brugge niet voor terug om spelers constant op te jutten. De match mag hevig zijn, maar er zijn limieten.”

Zegt de keeper die soms zelf uit zijn vel springt.

“Hola, ik kreeg al twee jaar geen gele kaart meer. Alleen tegen Standard stampte ik eens een bal in de tribune, een slechte reactie. Ik probeer tegenwoord­ig meer als familieman te reageren( lacht).”

Toen jullie wonnen van Genk na een gigantisch­e blunder van Bizot, juichte je zelfs niet.

“Als jonge gast had ik staan springen, maar nu had ik vooral medelijden met de Genkse doelman. Ik was meer ontgoochel­d voor hem dan blij voor onze zege. Bizot was zeker niet de man die de meeste fouten maakte - dat waren de veldspeler­s - maar alleen zijn fout ging de wereld rond. Een keeper die blundert, dat is zoals een spits die drie penalty’s mist. Daarom ben ik nu op mijn hoede voor overdreven euforie. Een kapitale blunder is snel gemaakt.”

Na je twee topsaves tegen Zulte Waregem bleef je rustig.

“Ik voelde de adrenaline wel toen ik die bal van Leye uit de winkelhaak sloeg, maar het is niet meer dan mijn job. Met keeperstra­iner Max de Jong probeer ik te pieken in deze play-off 1 en mijn vorm zit in stijgende lijn. Hopelijk kan ik net zo beslissend zijn in de titelstrij­d als twee jaar geleden.”

Vorig seizoen was je een pak minder goed.

“Dat klopt: ik kon beter. Maar als ik sommige analisten nu hoor, dan is het alsof ik alleen schuld had aan het mislopen van de titel vorig seizoen. Zo’n kampioensc­hap blijft een zaak van de hele ploeg.”

In januari riep je nog dat Anderlecht ervaren spelers miste.

“Ja, maar met Büttner, Djuricic en Badji kwam er maturiteit bij. Al zal Dendoncker Badji wel onder druk zetten. Ik denk dat we nu voldoende gewapend zijn. Met alle respect voor Club en Gent, maar wij hadden wel het moeilijkst­e Europese programma en we presteerde­n top. Gezien hoe Shakhtar Braga wegblies? Dat waren Janneke en Mieke niet, hé. Die ervaring moeten we nu aanwenden in de titelstrij­d.”

Hoe zit het met jouw toekomst? Je ligt nog vast tot 2017 en Anderlecht wil nog niet spreken over een verlenging.

“In januari zijn er afspraken gemaakt met Herman Van Holsbeeck en op het eind van het seizoen maken we de evaluatie. Ik lig hier sowieso nog een jaar vast. Meer zeg ik er niet over.”

Volgens mij moet Anderlecht je houden, want Roef moet nog ervaring opdoen.

“Als ik er niet uit geraak met Anderlecht, dan heb ik al een alternatie­f. Ik maak me dus geen zorgen. Of dat alternatie­f mijn Amerikaans­e droom is? Neen, voor de VS is het nog te vroeg.”

Misschien krijg je pas een contractve­rlenging als jullie kampioen worden?

“Ik wil vooral gelukkig zijn, en momenteel ben ik gelukkig bij Anderlecht. Zo ga ik volgende week vissen, als het warm weer is. Want als het koud is, bijten de vissen niet (lacht luid).”

Club schrikt er niet voor terug om spelers op te jutten. Hopelijk komt het nu niet tot provocatie­s

Silvio Proto: “Ik wil vooral gelukkig zijn. En momenteel ben ik gelukkig bij Anderlecht.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium