Het Belang van Limburg

“Zag koersen niet meer

Jelle Vanendert wil in zijn Amstel Gold Race definitiev­e streep onder rotseizoen trekken

- Wim Vos

Na een jaar vol kommer en kwel hoopt Jelle Vanendert (31) op de wederopsta­nding. Het liefst dit weekend al in de Amstel Gold Race, de koers waar hij in 2012 en 2014 naar de tweede plaats fietste. Hij moet dat wel doen zonder zijn dakwerkend­e broer Dennis en in een nieuwe helpersrol bij Lotto-Soudal. “De ploegleidi­ng eist geen uitslag meer van mij, wel dat ik de finale rijd.” Het jaar 2015 was er voor Jelle Vanendert een om snel te vergeten. “Gevallen in de Amstel, gevallen in de Waalse Pijl en gevallen in de Ronde van België”, zucht de renner van Lotto-Soudal. “En zeggen dat het maar één keer echt mijn fout was, in de Ronde van België. Een domme val, maar ik hield er wel een ontsteking aan mijn scheenbeen aan over.” Daar kwam nog bij dat zijn broer Dennis geen contractve­rlenging kreeg. “Dennis heeft nu een job als dakwerker in het bedrijf van zijn schoonvade­r. Ik vind het spijtig dat hij er niet meer bij is, maar ik zat niet in een sterke onderhande­lingsposit­ie om aan Marc Sergeant te vragen of hij Dennis ook nog een kans wilde geven.”

De ploegleidi­ng eist geen uitslag meer van mij, wel dat ik de finale rijd

Mentaal zware periode

Vanendert ging vorig seizoen mentaal door een moeilijke periode. “Ik zag het koersen even niet meer zitten. De motivatie was weg. Ik dacht niet echt aan stoppen, maar ik had tijd nodig om het hoofd vrij te maken.” Met de hond gaan wandelen, zijn dochter naar school brengen, naar de supermarkt gaan... Zo vulde Vanendert enkele weken zijn dagen. Maar toen kwam de uitgestoke­n hand van Marc Sergeant. De ploegmanag­er zocht Jelle op en liet hem voor één jaar bijtekenen. “Andere jaren werd van mij verwacht Voor Truienaar Tim Wellens breekt zondag een belangrijk­e periode aan. Na zijn ontgoochel­ende campagne vorig jaar wil Tim ditmaal een hoofdrol opeisen in de klimklassi­ekers. Vanuit zijn hotelkamer in Maastricht gunt hij ons exclusief een inkijk in zijn hoofd vooraleer hij met zijn benen spreekt.

Jelle Vanendert dat ik een resultaat behaalde in de klassieker­s. We kwamen eruit dat die strategie mij afremde en ik meer in dienst van Gallopin en Wellens zou rijden. Als ik zondag in de Amstel aanval en uiteindeli­jk op twee minuten eindig, zal de ploeg tevreden zijn over mijn werk in dienst van de kopmannen. De ploegleidi­ng eist geen uitslag meer van mij, wel dat ik de finale rijd.”

Klassieker winnen

In 2012 en 2014 eindigde Vanendert tweede in de Amstel Gold Race. Het ideale decor dus om opnieuw een finale te rijden. Zeker omdat Vanendert een meester is in het pieken. “Om mee te kunnen in de Ardennen, moet ik 110 procent zijn. Ik wil jongens als Gallopin, Wellens en Benoot maar al te graag leren hoe je naar deze periode moet pieken. Ik wil gerust ook hun begeleider worden. Al wil ik zelf ook graag nog één klassieker winnen om mijn carrière compleet te maken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium