Het Belang van Limburg

Ronnie tegen de rest

Wie anders dan O’Sullivan (40) topfavorie­t op WK in Crucible

- Marnik Geukens

Wordt het 40ste WK in het Crucible gewonnen door een 40-jarige? De bookmakers denken van wel en je kan hen moeilijk ongelijk geven. Ronnie O’Sullivan heeft immers zijn zinnen gezet op een zesde wereldtite­l. Nog eentje minder dan recordhoud­er Stephen Hendry. ‘Come on, Ronnie!’ Zelfs het ingetogen Crucible-publiek zal opnieuw even uit zijn rol vallen als O’Sullivan zondagnami­ddag om 15.30u de arena betreedt. De populairst­e speler is in het snooker ook de beste. “Dat maakt me uniek, het onderschei­dt me van de anderen”, vertelde O’Sullivan gisteren op de BBC. “Ik ben een winnaar, maar ik wil de mensen ook entertaine­n. Ik zeg niet dat ik de grootste ben, het is aan anderen om daar uitspraken over te doen. De zeven wereldtite­ls van Stephen Hendry evenaren, wordt moeilijk. Ik kan wel nog zijn record van 36 zeges in rankingtor­nooien evenaren. Daarvoor moet ik nog vijf jaar doorgaan en elk seizoen twee titels pakken. Een realistisc­h doel.”

Federer en Woods

Steve Davis heeft er weinig moeite mee als O’Sullivan over zeventien dagen op gelijke hoogte van hem komt met zes wereldtite­ls. Hij legde de voorbije dagen in de ‘Evening Standard’ uit waarom O’Sullivan de beste speler van zijn generatie is. “Het is zijn naturel, O’Sullivan wordt één met de snookertaf­el. Vergelijk het met Roger Federer op een tennisveld en Tiger Woods op de golfbaan. O’Sullivan lijkt Ronnie O’Sullivan gaat de komende weken voor een zesde wereldtite­l. wel geboren om snookerspe­ler te zijn. Hij doet deze moeilijke sport poepsimpel lijken.”

Aardappelb­oer

O’Sullivans eerste tegenstrev­er wordt zondag David Gilbert. 34 jaar, nummer 21 in de wereld, aardappelb­oer in bijberoep. “Ik steek mijn vader vaak een hand toe op de boerderij. Ik zit graag op de tractor, al is het makkelijke­r geld verdienen aan de snookertaf­el. Gelukkig heeft mijn vrouw me dat ook duidelijk gemaakt. Ik heb snooker veel te lang als een spel bekeken. Ik trainde te weinig, leefde te los. Uitgaan en pinten drinken met mijn maten. Dat heb ik intussen afgezworen en daardoor ben ik weer opgeklomme­n op de wereldrank­ing.” “Natuurlijk ben ook ik fan van Ronnie, zoals elke snookerspe­ler. Ik zal me moeten focussen op de tafel, niet op mijn tegenspele­r.”

Vloek

32 spelers strijden voor de hoofdprijs van 415.000 euro. Uit de top 32 zijn slechts vier spelers afwezig. Naast Matt Selt (24), Mark Davis (25) en Ben Woollaston (26) hoort jammer genoeg ook Luca Brecel (27) in dat rijtje thuis. Titelverde­diger Stuart Bingham, die vorig jaar de wereld verbaasde, kan voor een primeur zorgen door als eerste speler in de geschieden­is zijn eerste wereldtite­l te verlengen. Zoals de traditie het voorschrij­ft, opent hij zaterdagoc­htend om 11 uur het tornooi. “Er heerst hier blijkbaar een vloek op de spelers, die hun eerste titel verdedigen”, grijnsde Bingham, die een heel wisselvall­ig seizoen zonder tornooiwin­st achter de rug heeft. “Maar ik ben blij dat ik met die vloek geconfront­eerd word. Het betekent dat ik al een wereldtite­l op zak heb. Dat kan niet iedereen zeggen.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ??
Foto PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium