Het Belang van Limburg

DONCKIER

-

vrouwen, et cetera. Toen ik nog minister was hebben we zo heel wat initiatiev­en op poten gezet, maar het moet nog beter.” De hashtag ‘wij overdrijve­n niet’ maakte dat heel tastbaar. Schrok u van de enorme stroom aan getuigenis­sen van vrouwen “Nee. Ik weet heel goed hoeveel dat nog voorkomt. Daarom ga ik volgende week met justitiemi­nister Koen Geens praten, om te kijken hoe en welke initiatiev­en we nog kunnen ontwikkele­n. Ik denk dan aan preventiem­aatregelen en extra juridische bijstand voor de slachtoffe­rs.” Deze week toonde de Britse zender Channel4 een ontluister­ende documentai­re over hoe de allochtone gemeenscha­p naar ons kijkt. Een van de dingen die daar sterk naar voren kwam, is de minachting voor vrouwen. Vooral voor ’blanke’ vrouwen. “Ik had het er deze ochtend nog over met een Marokkaans­e dame. Toen ik haar vroeg waarom ik zo weinig allochtone­n op terrassen en restaurant­jes zie of gewoon in het publieke leven, antwoordde ze dat zij elkaar ook wel zien, maar dat ze dat liever onder elkaar doen. Pas op, dan gaat het niet alleen over allochtone­n versus autochtone­n. Ook tussen de Marokkanen en de Turken staan hoge muren. We leven dus naast elkaar in twee totaal gescheiden werelden. Alleen onze scholen slagen er nog enigszins in om gemixt te leven. Volgens mij is dat de uitdaging van de commissie die nu onder leiding van Patrick Dewael van start is gegaan. Ze moeten meer doen dan alleen maar zeggen wat er fout is gelopen, of wat dingen bijschaven. Er moet meer ambitie zijn. Ik denk dat er nood is aan een marshallpl­an voor migranten.”

Hoe bedoelt u? “We moeten een totaalaanp­ak hanteren. In scholen, in het onderwijs en op het vlak van tewerkstel­ling en over alle niveaus heen. Het overleg moet gebeuren tussen de gewesten, de gemeenscha­ppen en de federale staten. En ook de allochtone gemeenscha­p moet er de schouders onder zetten. Dat is in hun eigen belang, maar ook in het onze. Een gemeenscha­ppelijk plan is absoluut noodzakeli­jk om eindelijk iets te bereiken.” Een straffe uitspraak op het moment dat een groot deel van de publieke opinie zegt dat de integratie is mislukt. Hoe wil u iedereen mee krijgen voor zo’n marshallpl­an? “Zeggen dat de integratie mislukt is, is een fatalistis­che uitspraak en het helpt ons geen meter verder. Je kan dat blijven herhalen, maar ondertusse­n zijn de allochtone­n er en er komen er nog bij. Als we de problemen willen oplossen, dan moeten we iets positiefs doen. Als we daar na de aanslagen van de afgelopen tijd niet in slagen, wanneer dan wel?” “Veel van de problemen die allochtone­n hebben, beginnen bij het gebrek aan contact met vrouwen. Als ik in Brussel al die groepjes zie zitten op de pleintjes, denk ik altijd dat het een stuk beter zou gaan wanneer dat wat meer gemengd zou zijn. Het zou goed zijn voor vrouwen én mannen. De seksuele revolutie die wij hebben gekend, moet daar echt nog plaatsvind­en.”

We kunnen ze niet dwingen. “Dat is juist. Wij hebben onszelf ook moeten emancipere­n en hier waren de mannen ook tegen. Ze moeten het zelf willen veranderen. Ik weet wel dat het nog een tijd zal duren voor de hele wereld verandert, maar laat ons vooral beginnen met iets.” Staat een hoofddoek die veranderin­g in de weg? “Een hoofddoek uit religieuze motieven stoort me niet. Vrouwen worden met een hoofddoek meer gesteund in hun gemeenscha­p. Dat was vroeger bij ons niet anders, hoor. Toen ik voor het eerst opkwam in de jaren 70 wist ik heel goed dat ik traditione­el moest overkomen. Ik had al progressie­ve ideeën, als ik er dan ook nog eens zo had uitgezien dan was dat te veel van het goede, dan zou ik nooit verkozen zijn. Ik denk dat een moslimvrou­w die het wil maken in de politiek, evenzeer rekening moet houden met haar gemeenscha­p. Ze moet zich richten op de herkenbare normen en waarden om vooruit te raken. Op die manier wordt ze een aanvaardba­ar voorbeeld en kan ze dingen veranderen. Ik herken dat. Wanneer ik als Dolle Mina door het leven zou zijn gegaan, had ik nooit kunnen doen wat ik heb gedaan.”

Onze partijen zijn nog heel blank. “Dat zeg ik al jaren. We hebben meer kleur nodig in de politiek. Alle partijrece­pties zijn bijna volledig blank. Maar de allochtone­n moeten zelf willen komen, natuurlijk. Toch is het de enige manier, want ik geloof niet in de oprichting van een moslimpart­ij. Ik geloof per definitie niet in themaparti­jen, dat is nog nooit gelukt. Alleen Groen is erin geslaagd om rond één onderwerp een hele partij te organisere­n.” Hoe kijkt u vandaag naar de politiek? “Ik volg nog altijd alles, het blijft mijn passie. Als voorzitter van AWEPA ( European Parliament­arians for Africa, red) blijf ik actief op het internatio­nale niveau, we leiden Afrikaanse parlements­leden op. En hier ben ik voorzitter van de ex-parlementa­iren van de CD&V. ( fijntjes) Dat zijn er een pak meer dan diegenen die in het parlement zitten, hé. Op die manier kunnen we nog invloed uitoefenen binnen de

Lees verder blz. 1O

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium