Het Belang van Limburg

Jongeren onder 15 jaar niet welkom op festival Emotions

Stad plant aangepaste jeugdfuive­n voor jonge tieners

-

“Als jonge volwassene voel je je niet op je plaats als er te veel kinderen staan te dringen bij de optredens”, zegt de 18-jarige Annelies. Het gratis jongerenfe­stival Emotions, dat vandaag plaatsvind­t in en rond De Kimpel in Bilzen, laat dit jaar geen jongeren onder de 15 jaar meer toe. “Dat gebeurt op vraag van jongeren”, stelt schepen van Jeugd Griet Mebis (Open Vld). Op de affiche van 13de editie van het gratis jongerenfe­stival Emotions staan onder meer De Mens, The Van Jets, Discobar Galaxy en Laura Aussems, verdeeld over drie podia. De organisati­e richt zich naar eigen zeggen tot jongeren vanaf 15 jaar en vermeldt die leeftijdsg­rens dan ook zichtbaar op haar affiches en kaarten. “Emotions is een festival dat openstaat voor iedereen, maar het is in de eerste plaats een jongerenfe­stival”, zegt schepen van Jeugd Griet Mebis. “De voorbije edities zagen we steeds vaker dat jongens en meisjes van 10 tot 14 jaar zonder begeleidin­g van een volwassene het festival bezochten. Dat is echter niet de bedoeling. Voor hen zijn er gespeciali­seerde festivals, zoals Pennenzakk­enrock.”

Storend

De vraag om een leeftijdsg­rens in

Griet MEBIS Schepen van Jeugd te voeren kwam van de Bilzense jongeren zelf, zegt de schepen. In het jeugdhuis zijn de jongeren dan ook blij met de maatregel. “Een jongerenfe­stival hoort voor jongeren te zijn. Als dan veel te jonge kinderen staan te dringen bij optredens en flauw gaan doen, vind ik dat wel wat storend. Dat was vorig jaar wel het geval bij Emotions. Als jonge volwassene voel je je dan niet op je plaats”, vertelt Annelies (18). Een mening die blijkbaar wordt gedeeld. “Ik weet dat verschille­nde jongeren vorig jaar de aanwezighe­id van ‘te jonge kinderen’ op het festival hebben aangekaart bij de organisato­ren. Zelf mocht ik tot mijn 15de trouwens niet op stap gaan. Dat is misschien ouderwets, maar toch ook wel verstandig van mijn ouders. Alles op zijn tijd. Zo kun je ook met verlangen uitkijken naar je echte uitgaansja­ren en ook naar Emotions”, vult haar 17-jarige vriendin al lachend aan. De affiche vermeldt duidelijk dat het festival 15+ is.

Fuif

Echte controles plant de organisati­e evenwel niet. “We rekenen erop dat de ouders begrip tonen voor de nieuwe regeling en deze leeftijdsg­rens respectere­n. Voor jongeren onder de 15 jaar, gaan we samen met de jeugddiens­t een concept uitwerken zoals een jeugdfuif, op maat van deze leeftijdsg­roep”, verduideli­jkt schepen Mebis.

De voorbije edities zagen we steeds vaker dat jongens en meisjes van 10 tot 14 jaar zonder begeleidin­g van een volwassene het festival bezochten. Dat is niet de bedoeling

 ?? Foto JOGE ??
Foto JOGE
 ?? Foto ??
Foto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium