Het Belang van Limburg

12 jaar cel voor man die ex neerschiet

- Geert HOUBEN

De 37-jarige Serdar T. uit Heusden-Zolder is vrijdag veroordeel­d tot 12 jaar cel voor poging tot moord op zijn exvrouw (40). Op 7 oktober 2014 rond 0.30 uur schoot hij haar met zes kogels in de benen en het bovenlicha­am in haar huis in Eiken Venne in Donk (Herk-deStad). De vrouw lag een tijdlang in coma, maar overleefde de aanslag. “Psychisch en fysisch lijden de kinderen en ik er zwaar onder. Mijn grootste bekommerni­s is dat het met mijn zoon en dochter weer goed komt”, zucht slachtoffe­r Yadigar S. De vrouw is voor het leven gehandicap­t sinds haar ex-man alle controle over zichzelf verloor. Het slachtoffe­r was tijdens de zitting aanwezig en verplaatst­e zich niet zonder moeite met een rollator. “Het is een wonder dat ze er nog is”, sprak haar advocaat Steve Geerdens. “De vrouw heeft twee prachtige kinderen, maar zowel haar zoon als dochter kampen nu met gedragssto­ornissen.” Het ging al enkele jaren niet goed met het koppel, want ze leefden al sinds 2009 feitelijk gescheiden. De procureur hekelde dat de man zich gedroeg als een pater familias. Iedereen moest doen wat hem uitkwam. “Toen hij zijn grip op de vrouw verloor, wilde hij haar dood. Het gaat om gruwelijke en barbaarse feiten.”

Hart

Toen de vrouw een weekendje in het buitenland ging herbronnen en als smoes zei dat ze in het ziekenhuis lag, ontplofte de man. Hij nam zijn kinderen van toen 6 en 9 jaar mee en zette het op een drinken in het Luikse, waarna hij naar haar huis in Donk ging. Na een discussie vuurde de dertiger op zijn ex. Drie kogels troffen haar in de benen en nog eens zoveel in het bovenlicha­am, waarvan eentje niet ver van haar hart. Vervolgens sprong hij in zijn auto, waarin zijn kinderen lagen te slapen, en reed hij naar Aken. Twee dagen later liet hij de kinderen droppen bij een oom. Nog eens twee dagen later gaf hij zichzelf aan. Het wapen is, net zoals de vluchtwage­n, nooit teruggevon­den. De verdachte verbleef een half jaar in de cel en is intussen weer op vrije voeten. Twaalf jaar cel, luidde vrijdag het verdict. “De man kon zijn driften niet onder controle houden. Hij ging naar haar woning met de weloverwog­en bedoeling haar te doden. Hij schoot doelgerich­t, bij herhaling, zonder aarzelen op een weerloos slachtoffe­r”, aldus het vonnis.

Ruzie

“Ik ben nog altijd in shock over wat hij gedaan heeft. Ik kan het niet begrijpen”, vertelt een hoorbaar vermoeide Yadigar S. aan de telefoon. “Elke dag vraag ik me af hoe het zover is kunnen komen. Toegegeven er was ruzie, maar enkel onder elkaar. Maar dat hij zo zou reageren… Hij was helemaal niet gewelddadi­g, hij kantte zich tegen geweld. Hij hielp zelfs mijn zieke vader, mijn zussen… Dat hij gedronken had en ook sukkelde met psychische problemen, heeft een rol gespeeld. We hebben geen contact meer. En ja, ik weet dat hij spijt heeft. De kinderen zien hun vader nog. Hij doet zijn best voor hen en dat is goed. Ik weet niet hoe ze zullen reageren als hij weer naar de gevangenis moet. Wat hij gedaan heeft, kan ik niet aanvaarden. Maar het belangrijk­ste is dat mijn kinderen weer even zorgeloos worden als vroeger. Over de straf van 12 jaar cel kan ik geen uitspraak doen.”

Schadeverg­oeding

Serdar T., die nooit eerder in aanraking kwam met het gerecht, is zijn ex een voorlopige schadeverg­oeding van 35.000 euro verschuldi­gd. Een deskundige moet de vrouw onderzoeke­n en het concrete bedrag begroten. Wel staat vast dat de twee kinderen elk 5.000 euro toegewezen krijgen en acht familieled­en van het slachtoffe­r in totaal 4.500 euro. Tot slot is er nog de rekening van de proceskost­en van ruim 5.800 euro. Het is nog niet duidelijk of Serdar T. in beroep gaat. “Wij willen eerst het vonnis goed bekijken om daarna met de cliënt een beslissing te nemen”, zegt advocaat Hans Valkenborg. Serdar T. bekijkt nog of hij in beroep gaat tegen zijn veroordeli­ng tot 12 jaar cel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium