Het Belang van Limburg

“Ook met een rolstoel kan je op safari”

Eerste Limburgse beurs voor mensen met beperking

-

“Ik ben in Hollywood Studio geregeld geconfront­eerd met mensen met een beperking”, zegt Serge Geukens. “En met de problemen waarmee ze kampen. Een vriend van mij, die een spierziekt­e heeft en zich alleen in een rolstoel kan verplaatse­n, is recent naar een evenement in Gent geweest. Dat heeft hem 300 euro gekost omdat hij niemand vond die hem tot daar kon brengen. Dan betaal je je blauw alleen al aan de taxi. Toch zijn er tal van organisati­es waar je als mindervali­de op kan terugvalle­n. Alleen zijn die organisati­es bij de meeste mensen niet gekend. Heel wat van de bedrijven die gespeciali­seerd zijn in steun aan mensen met een beperking nemen wel deel aan beurzen in het buitenland maar niet in België. Gewoon omdat er hier geen beurzen zijn. Ze kennen dit hier niet.

Kano varen

De beurs vindt nog het hele weekend plaats in de Limburghal. Dit weekend vindt in Genk de eerste Limburgse beurs plaats die specifiek gericht is op mensen met een beperking. Initiatief­nemer Serge Geukens, voormalig uitbater van taverne Hollywood Studio in Hasselt, weet uit ervaring dat daar nood aan is. Om zijn eerste editie te promoten verdeelde de man 70.000 vrijkaarte­n. Bezoekers kunnen in de Limburghal terecht voor onder meer vakanties op maat en alle soorten G-sporten. Daarom heb ik deze beurs opgezet. Je kan er terecht voor vakanties, allerlei sporten, advies, demonstrat­ies, workshops en informatie.” En er komt heel wat bij kijken om het mensen met een beperking mogelijk te maken om te participer­en in het dagelijkse leven. Wat dacht u bijvoorbee­ld van seksueel advies. Ook daarvoor kan u terecht op de beurs. Of eens gaan zeilen? De mensen van het Nederlands­e Sailwise maken dat allemaal mogelijk. “We werken in totaal met vierhonder­d vrijwillig­ers”, zegt Erik Toussaint. “Wij zorgen ervoor dat mensen met een beperking aan watersport­en kunnen doen. Kano varen, windsurfen of zeilen. Het kan allemaal. We hebben mensen over de vloer gekregen die ervan overtuigd waren dat dat onmogelijk is voor mensen met een beperking. Ze wisten niet eens dat ze het konden. Inmiddels zijn ze er zo in bedreven dat ze niet meer zonder kunnen.”

Reizen

Wetravel2 zorgt dan weer voor vakanties op maat voor mensen met een beperking. “We werken hiervoor samen met grotere reisorgani­saties”, zegt Kristof Steegmans die zelf in een rolstoel zit. “Maar we zijn een eigen agentschap. Over heel de wereld zoeken wij naar trajecten van A tot Z. Dat wil zeggen van het afhalen thuis tot weer terug naar huis brengen. We zorgen voor de reis, het verblijf, uitstapjes en de nodige medische en andere assistenti­e. En neen, de prijzen voor zo’n reis liggen niet noodzakeli­jk hoger dan die voor een gewone reis. Geloof me, je kan met een rolstoel of andere beperking bijna overal op vakantie. Zelfs een safari in Afrika is mogelijk.”

en zondag van 10 tot 18 uur in de Limburghal. 8 euro voor volwassene­n, gratis voor kinderen onder de twaalf jaar. De stad Genk deelt gratis kaarten uit, surf voor meer info naar www.relifelimb­urg.be

 ?? Foto CHRIS NELIS ??
Foto CHRIS NELIS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium