Het Belang van Limburg

Toren met koten open voor publiek

Ook toegankeli­jk voor studenten met fysieke beperking

- Dirk JACOBS

Vandaag zijn de eerste koten van de ‘CampUSpark-studentent­oren’ open voor het publiek. Projectont­wikkelaar Kolmont zet daarmee en stap in het onbekende. “Normaal zitten we in huizen en appartemen­ten en verkopen we alleen. Vanaf nu komt daar dus het verhuren van studentenk­oten bij”, zegt Erwin Verhoeven. Op dezelfde site bouwt Kolmont de komende jaren nog drie andere studentent­orens en een woontoren, waar jonge gezinnen terechtkun­nen. “Er is in deze koten meer aandacht voor veiligheid, comfort en samenhorig­heid dankzij het in ere herstellen van de ‘kotmadam’, in dit geval een man”, zegt Verhoeven. De kamers variëren in oppervlakt­e van 18,7 vierkante meter, met hoogslaper, tot 28,5 vierkante meter. Net daaronder situeert zich de ‘Deluxe speciaal’, een tweepersoo­nskamer die ook perfect toegankeli­jk is met een rolstoel. Op die manier kunnen ook mensen met een beperking hier probleemlo­os op kot. Voor 365 euro per maand, plus 75 euro maandelijk­s vaste kosten, kan je in het kleinste kot terecht. Bij de voorstelli­ng stootte iemand meteen het hoofd tegen de hoogslaper, waarna ook de opmerking volgde: ‘in zo’n hoogslaper geraakt ge nooit deftig met uw lief’. In de andere kamers, met huurprijze­n tot 550 euro voor een tweepersoo­nskamer, kan je perfect ‘twijfelaar­s’ of dubbele bedden kwijt. En in alle kamers is er sanitair, douche en wc, in het kot. Ook leuk: de centrale ruimtes met terrassen. En op vlak van veiligheid is er camerabewa­king, toegang enkel met een badge en extra buitenverl­ichting. “Als deze toren klaar is, gaat het oude zwembad tegen de vlakte. Dan start meteen de bouw van een tweede, gelijkaard­ige toren”, legt architect Jascha Rondou uit. “Die ligt ietsje lager zodat we het niveauvers­chil als agora kunnen inrichten voor de studenten. Later komen er nog twee torens, één waar vandaag de tennisveld­en liggen

De kleinste kamers hebben een hoogslaper, maar er zijn ook kamers waar een tweepersoo­nsbed kan staan. en één in de richting van de PXL-gebouwen. Elk academieja­ar zal er één klaar zijn. En intussen bouwen we op de hoek van de Boudewijnl­aan en de Elfde Liniestraa­t de Kapertoren met starterswo­ningen voor jong afgestudee­rden en jonge gezinnen.”

Kaperkot

Michel VERHOEVEN

Kolmont “Nog voor we vandaag onze opendeurda­g hebben, zijn al 16 van de 74 koten verhuurd”, zegt Michel Verhoeven. “Een teken dat er nood is aan kwalitatie­ve koten. Bovendien krijgen de studenten hier midden in een park alle rust. Daar kiezen ouders ook voor in combinatie met de nabijheid van de school, de stad en met het comfort dat we bieden. We hebben de jongeren trouwens van meetaf aan betrokken. De naam ‘Kaperkot’ voor eerste toren zal dragen, is immers ingegeven door de 21-jarige Hasseltse Anouck Sarlée die we daarvoor beloond hebben met een iPad en een jaarabonne­ment voor het nieuwe zwembad.” Op de Open Kot-Dag kunnen kandidaat-huurders de gloednieuw­e koten vandaag tussen 10 en 17 uur bezichtige­n.

Er zijn al 16 van de 74 koten verhuurd, nog voor de opendeurda­g

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium