Het Belang van Limburg

Balletdans­er Wim Vanlessen Ridder in de Leopoldsor­de

- Raymond DE CONDÉ

Wim Vanlessen (links) en Aki Saito kregen het ereteken uit handen van minister van cultuur Sven Gatz.

Neerpelten­aar Wim Vanlessen (40) en zijn Japanse danspartne­r Aki Saito (41) hebben vrijdag van Vlaams cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) tijdens een werkbezoek aan Ballet Vlaanderen het ereteken van Ridder in de Leopoldsor­de ontvangen.

ANTWERPEN -

Het paar danst al 22 jaar bijna onafgebrok­en samen en verwierf als principals van Ballet Vlaanderen faam tot ver buiten de landsgrenz­en. ‘Aki en Wim’ zijn een begrip in de danswereld, en ze hebben zowel als koppel als ook individuee­l al verscheide­ne prijzen gewonnen. “Dat waren vooral dansprijze­n voor wat we gepresteer­d hebben op het toneel. Het is heel fijn dat er nu een erkenning komt vanuit de overheid voor onze bijdrage aan het culturele landschap, en dat er op die manier aandacht is voor het beroep van balletdans­er”, zegt Wim Vanlessen.

Unieke connectie

Vanlessen trok als tiener naar de Koninklijk­e Balletscho­ol. De toenmalige directrice ontdekte Aki Saito in Lausanne en haalde haar naar Antwerpen om een duo te vormen met Wim Vanlessen. “Aki en ik kennen elkaar heel goed. Er is een unieke connectie: we vertrouwen elkaar, en dan heb je een stapje voor als je aan een nieuwe productie begint. Toen ik mijn speech voorbereid­de, besefte ik plotseling dat ik het grootste deel van mijn leven aan de dans en het Ballet Vlaanderen heb gewijd. Ik heb er geen spijt van. Had ik het van tevoren geweten, ik had ervoor getekend.” Tijdens de volgende productie, ‘Ravel’, die op 28 mei in première gaat, zullen ze niet als duo dansen. Aki Saito danst dan een choreograf­ie van Sidi Larbi Cherkaoui, terwijl Wim Vanlessen de ‘Bolero’ zal dansen in de choreograf­e van Béjart, “één persoon zestien minuten lang op een ronde tafel.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium