Het Belang van Limburg

VDL NedCar werft in Born 1.200 mensen aan

Autofabrie­k telt nu al 300 Limburgse werknemers

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Nederlands­e autofabrie­k VDL NedCar in Born gaat de komende maanden ruim 1.200 mensen aanwerven. Volgens de Nederlands­e krant Limburgs Dagblad hebben de aanwerving­en te maken met de inlassing van een tweede shift. Mogelijk kunnen ook Limburgers aan de slag. Vandaag melden zich de eerste kandidaten voor een van de 1.200 nieuwe banen in de fabriek van VDL NedCar in het Nederlands-Limburgse Born. De nieuwe jobs zijn een gevolg van de uitbreidin­g naar twee ploegen. De fabriek staat daarmee aan de vooravond van een van zijn grootste uitdaginge­n sinds de overname door de Eindhovens­e groep VDL in 2012. De invoering van de tweede ploeg is gepland voor het einde van dit jaar en is het gevolg van de stijgende productiea­antallen. Zoals bekend produceert VDL NedCar in opdracht van BMW de Mini Hatch en sinds vorig jaar ook de Mini Cabrio. VDL NedCar gaat in eerste instantie op zoek naar personeel in eigen regio, maar later kan er ook in onze provincie gerekrutee­rd worden. In dat verband is al contact opgenomen met de VDAB. Eenmaal dat de tweede ploeg aan de slag is, zullen er in Born meer dan 3.600 mensen werken. Enkele jaren geleden was de fabriek nog ten dode opgeschrev­en.

De Nederlands­e autofabrie­k VDL NedCar gaat de komende maanden op zoek naar 1.200 extra werknemers. Dat schrijft het Limburgs Dagblad. De nieuwe aanwerving­en brengen de totale werkgelege­nheid in de loop van dit jaar op ruim 3.600.

BORN -

De aanwerving­en hebben te maken met de uitbreidin­g van de productie van één naar twee ploegen tegen het einde van dit jaar. Dat is nodig omdat de productiea­antallen worden verhoogd. In Born is vorig jaar de productie van een tweede model, de Mini Cabrio, gestart, maar inmiddels is ook sprake van bijkomende modellen. Met de selectie van ruim 1.200 nieuwe werknemers staat het bedrijf voor de grootste uitdaging op vlak van rekruterin­g en opleiding in zijn geschieden­is. VDL NedCar werkt momenteel samen met het UWV, de Nederlands­e versie van de RVA, en de gemeenten. Het UWV hoopt bij NedCar zo’n 450 werkzoeken­den aan een baan te helpen, de gemeenten denken zo’n 250 steuntrekk­ers een baan te bezorgen in de autofabrie­k. Mogelijk wordt ook in België actief gerekrutee­rd. Momenteel werken al zo’n 300 Belgen in de autofabrie­k. Er zou in dat kader al contact zijn opgenomen met de VDAB.

Uitzendarb­eid

Nieuwe werknemers krijgen niet meteen een vaste baan. Eerst is er een opleidings­traject van vier maanden met behoud van uitkering. Daarna volgt een contract van zes maanden met een uitzendbur­eau, nogmaals gevolgd door een uitzendcon­tract van maximaal 5,5 jaar, plus een bonus. Bij Belgische sollicitan­ten zorgde de formule waarbij enkele maanden ‘gratis’ wordt gewerkt, onlangs voor ongenoegen. De VDL-groep nam Nedcar over in 2012 en produceert er sinds 2014 de nieuwe Mini in opdracht van BMW. Dat gebeurde toen met 1.500 mensen. Sindsdien waren er nog verschille­nde aanwerving­srondes en nu komen er dus nog eens 1.200 bij. De fabriek heeft een capaciteit van 200.000 voertuigen.

Nog een Tesla

Volgens Nederlands­e media is het ministerie van Economisch­e Zaken inmiddels ook een lobbycampa­gne begonnen om de productie van het nieuwe model 3 van Tesla naar Nederland te halen, hetzij nar Born, hetzij naar Tilburg, waar Tesla al een kleine vestiging heeft. De directie van VDL NedCar heeft niet op die geruchten gereageerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium