Het Belang van Limburg

Titelstrij­d helemaal open

TIELEMANS MAAKT VAN ANDERLECHT WEER EEN ECHTE TITELKANDI­DAAT

- Jurgen Geril en Alain Eliasy

Er staan als het echt moet. Het kenmerkt dan toch de besten. Youri Tielemans (18) scoorde de winninggoa­l tegen Club Brugge en maakte van Anderlecht weer een grote titelkandi­daat. is echt een kind van play-off 1. In de drie nacompetit­ies die hij tot nu toe speelde was hij beslissend om de 172 minuten. In de reguliere competitie komt hij niet verder dan een goal of assist om 343 minuten.

De Youri

De laatste competitie­zege van Club Brugge op Anderlecht op 9 september 1998 herinnert Youri Tielemans zich niet eens levendig. Hij was toen nog maar 1 jaar en 4 maanden en dat wilde de dribbelaar zo houden. In het straatje gestuurd door Djuricic - eindelijk diens tweede assist voor RSCA - vloerde Tielemans doelman Butelle. “Ik was nog ver van Butelle verwijderd, maar voelde de verdediger op mijn hielen. Ik dacht maar één ding: trappen”, aldus de tiener.

Straffe stoten

Straffe stoten, want na zijn assist op Zulte Waregem was de jonge Brusselaar weer beslissend en zo is Anderlecht de eerste ploeg sinds Standard in 2011 die play-off 1 begint met 9 op 9. De Rouches stoomden toen nog door naar 13 op 15. Straffe stoten ook, want Tielemans beleefde in de voorbije reguliere competitie een snertseizo­en. Te eigenwijs, kritiek gleed van hem af en te weinig grinta. “Ach, er is veel over Tielemans geschreven”, stelde Hasi. “Maar hij blijft een jonge gast. Had hij in het begin van het seizoen de progressie gemaakt die hij nu maakt, dan was het nooit een thema geweest. Youri kende veel ups en downs, maar de jongste weken zit hij echt in stijgende lijn. Hij is belangrijk voor de ploeg.”

Youri Tielemans. Niet dat de middenveld­er alles perfect deed gisteren: makkelijke passes mislukten wel eens, maar telkens hij uit de match dreigde te verdwijnen, knokte hij zich er weer in met een risicovoll­e bal of een goeie loopactie. Het lijkt wel alsof play-off 1 hem dat tikkeltje extra geeft. In de drie play-offs die Tielemans tot nu toe speelde hij al 5 goals en gaf hij 6 assists. In de reguliere competitie­s zit hij aan 7 treffers en 8 beslissend­e passes, maar dat uiteraard in veel meer matchen. “Het ligt natuurlijk niet enkel aan Youri”, vervolgde Hasi. “De hele ploeg is beter geworden. Vorig jaar zouden we dit soort duels wellicht verloren hebben. Met een te- gengoal op stilstaand­e fase, of zo. Maar nu zie je dat iedereen blijft vechten voor elkaar.” Klopt, zo scoorde Tielemans vorig seizoen een heerlijke treffer op AA Gent, maar flaterde Vanden Borre daarna en werd Anderlecht geen kampioen. Maar terwijl paars-wit in de huidige competitie nooit drie matchen op rij kon winscoorde nen, zit het nu opeens aan vier opeenvolge­nde overwinnin­gen. Tielemans was wel de enige die echt al volop ambitie uitsprak. “We toonden dat we een serieuze titelkandi­daat zijn”, stelde hij nog. “Wij krijgen een boost en Club een tikje. Het wordt zaak om dit niveau geen drie, maar tien wedstrijde­n vol te houden.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium