Het Belang van Limburg

Politie klist lifters van autodiefst­al in Tongeren

Zeker twee West-t-Vlaamse tieners tussen 155 en 19 jaar opgepakt

- Nancy VANDEBROEK/Dirk ROEFFLAER

De lifters die er dinsdagnac­ht vandoor gingen met de auto van Jan Clerinx (25) uit Overrepen (Tongeren) zijn geïdentifi­ceerd. Minstens twee van hen zijn ook opgepakt. Het gaat om drie jongens en twee meisjes tussen 15 en 19 jaar oud uit West-Vlaanderen. De meisjes zijn weggelopen uit een instelling in Waasmunste­r. Clerinx ondergaat vandaag nog een operatie. Bij de zeer brutale diefstal werd zijn onderkaak gebroken.

De politie heeft de vijf lifters die Jan Clerinx (25) uit het Tongerse Overrepen dinsdagnac­ht op brutale wijze van zijn auto beroofden, geïdentifi­ceerd. Minstens twee van hen zijn ook opgepakt. De daders zijn tussen de 15 en 19 jaar oud en komen uit West-Vlaanderen. Jan Clerinx ondergaat vandaag nog een operatie. Hij is opgelucht dat zijn zwarte Fiat Punto terecht is. “Maar een lifter meenemen, dat ga ik nooit meer doen.” Rond half twaalf dinsdagavo­nd gaf Jan Clerinx ter hoogte van de Carrefour op de ring in Hasselt twee meisjes en drie jongens een lift . Ze beweerden dat ze hun trein hadden gemist en op weg waren naar Amsterdam. De vijf hadden enkele winkelzakk­en bij. Op het Vrijthof in Tongeren zette de man uit Overrepen het gezelschap af. Hij gaf hen nog mee dat er geen trein meer reed en dat ze best naar de jeugdherbe­rg gingen.

Gebroken kaak

Terwijl hij op zijn gsm naar het adres zocht, pakte een van de jongens hem in een wurggreep vast. Clerinx werd op de grond gegooid, en het vijftal sprong ging er met zijn wagen vandoor. De Tongenaar werd met zware verwonding­en naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Hij werd vrijdag ontslagen maar wordt er vandaag terug verwacht voor een operatie. “Mijn onderkaak is gebroken”, vertelt hij. “Die gaan ze terug rechtzette­n en dan zal ik zes weken mijn mond niet kunnen opendoen. Daarom heb ik in het weekend nog eens

Volgens de recherche is mijn Fiat Punto in goede staat, ze zijn gelukkig niet gaan joyriden. Ze hebben de auto achtergela­ten omdat ze zonder brandstof zijn gevallen

Jan CLERINX

goed mijn best gedaan met frieten en hamburgers. Mijn ogen hebben gelukkig geen schade opgelopen.” Clerinx is opgelucht dat de politie de daders heeft kunnen identifice­ren. De twee meisjes uit het gezelschap zouden weggelopen zijn uit de instelling in Waasmunste­r. “Ik vond het al zo raar dat ze niets ondernamen op het moment dat een van hun vrienden me in het gezicht aan het stampen was. Ze hadden gewoon mijn autosleute­ls opgeraapt.” Clerinx is blij dat zijn auto terecht is. Die werd teruggevon­den in Eeklo. “Volgens de recherche is de Fiat Punto in goede staat en heeft hij geen deuken of krassen opgelopen. Ze zijn gelukkig niet gaan joyriden. Ze hebben de auto achtergela­ten omdat ze zonder brandstof zijn gevallen. Ik ben benieuwd wanneer ik mijn wagen zal terugkrijg­en.” Volgens Clerinx zouden de jongeren in Gent nog een andere auto gecarjackt hebben: “Het zou gaan om de auto van een vriendin van de zus van een van die meisjes.”

Nachtmerri­es

Over zijn iPhone heeft Clerinx nog geen nieuws. “De politie heeft hem die nacht de laatste keer kunnen traceren in de buurt van de Luikerstee­nweg. Mijn collega’s hebben allemaal samengeleg­d om mij een nieuwe te kopen.” Voorlopig heeft de Tongenaar nog geen last van nachtmerri­es: “Ik moet ’s nachts regelmatig opstaan om een pijnstille­r te nemen, dus heb ik geen tijd om te dromen.” Hij beseft hoe langer hoe meer dat het veel erger had kunnen aflopen. “Een onbekende lifter meenemen ga ik niet meer doen. Ik voelde onderweg dat er iets niet klopte, maar die jongens zagen er helemaal niet gevaarlijk uit. Ik wilde hen enkel uit de nood helpen”, zucht de Tongenaar.

 ?? FOTO DIRO ?? Jan Clerinx met zijn vriendin Laurine. “Een onbekende lifter meenemen ga ik niet meer doen”, zegt de Tongenaar.
FOTO DIRO Jan Clerinx met zijn vriendin Laurine. “Een onbekende lifter meenemen ga ik niet meer doen”, zegt de Tongenaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium