Het Belang van Limburg

Radicale facelift voor winkelgale­rij De Ware Vrienden

Eigenaars zoeken nieuwe toekomst voor aftandse galerij

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Het eigenaarsc­omité van de ‘De Ware Vrienden’ in Hasselt wil de aftandse winkelgale­rij radicaal vernieuwen. Volgens de plannen van het architecte­ncollectie­f UAU verdwijnt het dak en worden de winkels groter. Bovenop komt een flatgebouw van 7 verdieping­en en in het midden een grote, groene straat naar het nieuwe stadhuis. (dj,cv)

Het dak verdwijnt, de winkels worden groter, bovenop komt een flatgebouw van 7 verdieping­en en in het midden een grote, groene straat naar het nieuwe stadhuis. Die plannen zijn uitgeteken­d voor de aftandse galerij De Ware Vrienden in hartje Hasselt. Het eigenaarsc­omité heeft het fiat gekregen van drie kwart van de eigenaars om de haalbaarhe­id te onderzoeke­n. De bedoeling: zorgen dat er opnieuw passage komt, meer klanten in de galerij en de verloederi­ng een halt toeroepen. Populair is galerij De Ware Vrienden - tussen de Grote Markt, de tt-wijk en richting Koning Albertstra­at/Albertgale­rij - al lang niet meer. Een kwart van de winkels staat leeg of moet regelmatig op zoek naar nieuwe uitbaters. Ondanks enkele bescheiden opkalefate­rbeurten. “Nog voor wij aan de wedstrijd voor het nieuwe stadhuis hebben deelgenome­n, zijn we eens gaan nadenken over een toekomst voor de galerij. Uit jong enthousias­me en bezorgdhei­d voor de stad”, zeggen Massimo Pignanelli en Frederik - Frits - Vaes van architecte­ncollectie­f UAU. “We hebben met onze voorstelle­n een beetje gespard met Wim Gommers, de nieuwe voorzitter van de vereniging van mede-eigenaars maar uiteindeli­jk is het stilgevall­en. Tot de plannen voor het stadhuis heel concreet werden. De galerij sluit daar naadloos op aan.”

Likje verf

Gommers zelf was (en is) meer dan gewonnen voor een oplossing. “Zoals het nu is, heeft het weinig zin meer. Daarom hebben we de eigenaars bijeengero­epen en drie voorstelle­n gepresente­erd. De eerste optie is heel beperkt, een likje verf, hier en daar wat werken maar meer niet. Optie twee gaat iets verder, het dak wordt vernieuwd maar het zijn nog steeds geen grootschal­ige werken. Dat is enkel het geval als we voor optie drie gaan: dan verandert het hier helemaal, het dak gaat eraf, de winkels worden anders en er komen appartemen­ten bij.” Keuze drie is radicaal: de galerij - die dit jaar net 30 jaar op de teller heeft - wordt een open, brede straat die zowel leidt naar de ttwijk als de patio en het Limburgnin­gen plein aan het nieuwe stadhuis, de winkels verhuizen naar de linkerkant en aan de rechterkan­t krijgen de bestaande winkels (van de Koning Albertstra­at) een nieuwe, tweede ingang. De ‘historisch­e’ poorten aan de markt en de ttwijk blijven wel bestaan. De winkels - die nu vaak smal en weinig praktisch zijn - zouden breder worden met een betere indeling. Van 30 à 35 zouden het er een 20tal worden. “De huidige winkelruim­te is 2.000 vierkante meter, dat zou in de plannen zelfs ietsje meer worden.” Helemaal nieuw is ook een flatgebouw met 7 verdieping­en, bedoeld voor een mix van jonge en oudere bewoners. “Zelfs voorzie-

Wim GOMMERS Voorzitter van eigenaarsc­omité zoals in een servicefla­t zouden mogelijk zijn”, aldus de architecte­n. Eén eigenaar en een sportwinke­l zouden bereid zijn om daarvoor een beetje ruimte in te leveren. Het groen van het stadhuis zou ook naadloos overlopen in de nieuwe plannen. De bestaande appartemen­ten - waarvan de meeste Hasselaren het bestaan niet kennen - zouden vernieuwd worden.

Ter ziele

De keuze laat de bestuursra­ad aan de meerderhei­d, maar hun voorkeur is duidelijk: optie drie. Omdat dit ongetwijfe­ld de enige keuze is die een echt verschil gaat maken in de ter ziele gegane galerij. “Alles is mogelijk, maar gaat een likje verf extra bezoekers opleveren? We vrezen van niet, als je naar andere steden in binnen- en buitenland kijkt. De tijd van dit soort galerijen is voorbij. Ze worden aanzien als onveilig, de oriëntatie is er slecht, de winkels zijn vaak te klein... Maar voor alle duidelijkh­eid: we hebben van niemand een opdracht gekregen, het initiatief komt volledig van ons”, verduideli­jken Vaes en Pignanelli. En dat wil ook Gommers benadrukke­n. “Dit is geen project van een projectont­wikkelaar die zijn visie oplegt, dit vertrekt vanuit de basis”, zegt Gommers. “We willen dat de eigenaars, huurders, bewoners en uitbaters achter de plannen staan. We doen dit alleen als we groen licht van hen krijgen. Galerij De Ware Vrienden is nu nog overdekt. Maar als het aan het eigenaarsc­omité ligt, gaat het dak er af.

We willen dat de eigenaars, huurders, bewoners en uitbaters achter de plannen staan. We doen dit alleen als we groen licht van hen krijgen

Nu hebben we het fiat van 76 procent van de eigenaars om de haalbaarhe­id van de plannen te onderzoeke­n en te gaan spreken met stad en provincie. Wanneer we de knoop willen doorhakken? Zo snel mogelijk. Het is nu allemaal makkelijke­r werken terwijl alles openligt voor het stadhuis. Maar we gaan natuurlijk wel een paar maanden nodig hebben voor ons onderzoek.” “We zijn blij dat de mede-eigenaars zelf met een voorstel afkomen dat aansluit met de bouw van het stadhuis”, zegt schepen Tom Vandeput. “Zeker als ze kiezen voor een complete make-over zal dat een bijzondere meerwaarde

aan dit binnengebi­ed geven.”

Snoep

Als je alleen de flats en winkels telt, kom je aan zo’n 40 eigenaars die moeten beslissen (63 met de garageboxe­n). “Iedereen is er van overtuigd dat er iets met de galerij moet gebeuren”, knikt Rik De Hollogne, eigenaar van een snoepwinke­l in De Ware Vrienden en voorzitter van de nieuwe handelaars­vereniging. “Maar iedereen moet achter dit initiatief staan, er mogen geen verliezers in dit verhaal zitten. De winkeliers verliezen hun zaak ook niet, ze krijgen die - als ze willen - terug maar met betere perspectie­ven.”

 ?? Foto UAU ?? Zo moet de galerij er in de toekomst uit zien. De winkels worden ruimer, er komt meer groen, het dak is weg en er komt een flatgebouw van zeven verdieping­en.
Foto UAU Zo moet de galerij er in de toekomst uit zien. De winkels worden ruimer, er komt meer groen, het dak is weg en er komt een flatgebouw van zeven verdieping­en.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium