Het Belang van Limburg

“Ik wil oplossinge­n vinden voor moeilijke dossiers”

MR kiest met François Bellot als vervanger voor Galant voor ervaring en degelijkhe­id

- Guido CLOOSTERMA­NS/Belga

De 62-jarige liberaal François Bellot is door de MR van premier Charles Michel aangeduid als opvolger van Jacqueline Galant die vrijdag ontslag nam. Bellot staat bekend als een ervaren parlements­lid en kenner van de spoorwegen.

BRUSSEL -

Deliberale­MRhieldera­anomsnel een nieuwe minister van Mobiliteit aan te duiden. Voorzitter Olivier Chastel maakte de opvolger zondagvoor­middag bekend, amper twee dagen nadat Jacqueline Galant haar ontslag had moeten aanbieden naar aanleiding van de commotie rond de controle op de veiligheid op de luchthaven van Zaventem. In Vlaanderen is Bellot nog onbekend, maar hij kent de dossiers die hij moet beheren. Bellot is burgemeest­er van Rochefort in de provincie Namen en is al vijftien jaar parlements­lid. Hij zetelde tien jaar in de Kamer, waar hij het spoorwegdo­ssier van nabij volgde. Hij was onder meer voorzitter van de commissie spoorwegve­iligheid die na de treinramp in Buizingen - waarbij negentien doden vielen- werd opgericht. Hij zat ook enkele jaren de commissie Infrastruc­tuur. Ook de luchthaven is hem niet onbekend. Bellot zetelde ook in de onderzoeks­commissie na het faillissem­ent van de nationale luchtvaart­maatschapp­ij Sabena.

Nederlands

Bellot is burgerlijk ingenieur van opleiding en haalde ook een diploma aan de prestigieu­ze Franse Ecole Nationale d’Administra­tion. Binnen zijn partij heeft Bellot zich altijd onpartijdi­g opgesteld in de strijd tussen de clans Reynders en Michel. Zijn Nederlands zal hij alvast moeten bijspijker­en. Toen hij gisteren door de VRT werd ondedervra­agd, begreep hij de vraag niet. Bellot krijgt meteen een aantal heikele dossiers op zijn bord: de moderniser­ing van de NMBS, de uitwerking van het voorstadsn­et GEN, een duurzame oplossing voor de vliegroute­s boven Brussel. Maarheteer­stewerkvoo­rBellotzal wel de heropstart van de luchthaven van Zaventem zijn, na de recente aanslag. Momenteel draait de luchthaven op 65 procent. Bellot zelf zei dat hij zich zo snel mogelijk in dat dossier wil vastbijten. “Ik wil oplossinge­n vinden voor moeilijke dossiers”, zegt Bellot zelf. Zowel in de spoordossi­ers als in de luchthaven­kwesties wil hij snel met alle betrokken actoren rond de tafel zitten.

Vertrouwen

De nieuwe minister zal in eerste instantie het vertrouwen tussen de politiek en het spoorperso­neel moeten herstellen. Dat zegt vakbondsma­n Luc Piens van ACV Transcom. “We hopen dat hij een beter klankbord is dan Jacqueline Galant, die we maar een paar keer gezien hebben.” Bellot is vertrouwd met spoordossi­ers, stelt Piens vast. “We hebben hem meegemaakt in de bijzondere Kamercommi­ssie na het spoorongev­al inBuizinge­n.Daarstondh­ij open voor de mening van alle partners.” De vakbondsma­n verwacht ook duidelijkh­eid over het beheerscon­tract bij het spoor. “We zitten al drie jaar zonder, terwijl het oude contract doorloopt. Zolang dat niet geregeld is, zal er gekibbel zijn tussen de CEO’s van Infrabel endeNMBSen­blijftdeon­zekerheid. Er moet duidelijkh­eid komen over de verdeling van de aangekondi­gde besparinge­n.” Bellot was enkele jaren geleden overigens een van de drijvende krachten achter een wetsvoorst­el dat wilde stakers bij het spoor systematis­ch wil sanctioner­en.

Francois Bellot.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium