Het Belang van Limburg

Kris Peeters schrikt van eigen uitspraken

-

Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) heeft gisteren verrast gereageerd op zijn eigen uitspraken. In Het Laatste Nieuws had Peeters gezegd dat we “met zijn allen boven onze stand leven”. In een bericht op zijn Facebook-pagina zei hij gisterenna­middag dat hij de hetze betreurt.

BRUSSEL -

“In juli gaan we pas echt diep snijden”, liet Kris Peeters het voorbije weekend optekenen in Het Laatste Nieuws. “De begrotings­controle van 2016, die we nu net achter de rug hebben, was niet meer dan een vingeroefe­ning, een voorspel op de begrotings­opmaak voor 2017.” Met die woorden kondigde Peeters aandatdefe­deralerege­ringdezezo­mer fors gaat snoeien. Het wegwerken van de tekorten “luktetotdu­sverweldoo­rdeaccijnz­en op diesel en tabak te verhogen of door het vervroegd incasseren van een aantal inkomsten. Maar dat soort kunstgrepe­n volstaat straks niet meer”, voorspelt Peeters. Niemand zal ontsnappen, ook de vermogens niet. De uitspraken van Peeters lokten ontlokten bij federaal fractievoo­rzitter van Groen, Kristof Calvo, alvast de opmerking dat Kris Peeters wel de woordvoerd­er van Bart Wever lijkt. Vlaams minister-president Geert Bourgeois is het evenmin eens met de uitspraak van Peeters: “De Vlamingen leven niet boven hun stand.” Open Vld-kamerlid Egbert Lachaert zette de puntjes op dei:“Nietdemens­en,maardeover­heid leeft boven zijn stand.”

Facebook

Kris Peeters was gisteren zelf verrast over de commotie die zijn uitspraken hebben veroorzaak­t. “Ik ben vooral geschrokke­n door het aantal reacties van mensen die zich persoonlij­k aangesprok­en voelden en die in heel moeilijke omstandigh­eden er het beste van maken. Het was zeker niet mijn bedoeling om die mensen met de vinger te wijzen”, aldus de minister in een reactie bij VRT Nieuws. In een opmerkelij­ke boodschap op zijn Facebook-pagina zegt Peeters ook nog: “Als ik mensen die het moeilijk hebben de indruk heb gegeven dat ik niet aan hun kant sta, dan betreur ik dat en spreek ik dat hier met grote nadruk tegen. Het tegendeel is waar”, aldus Peeters op zijn Facebook-pagina. “Excessen zoals de Panama-papers kunnen niet meer. Mijn conclusie is dat een aantal taboes zal moeten sneuvelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium