Het Belang van Limburg

“Het is een ultieme relatietes­t”

Hasselts koppel getuigt hoe verlies van dochtertje hun band sterker maakt

-

Iemand die een vriend of kennis een liedje stuurt om hem te bedanken voor zijn steun. Dat is het idee achter de vrolijke plaatjesru­briek van het VRT-programma Maar Inge uit Stevoort (Hasselt) ging net iets verder dan een gewoon bedankje: zij stuurde haar man Johan een lied uit de afscheidsd­ienst van hun dochtertje Lily-Rose, dat in december amper 16 dagen na haar geboorte overleed. “Want ik ben er voor hem, en hij is er voor mij.” Ontroerend, ook voor experts. “Het is niet vanzelfspr­ekend dat ouders elkaar zo vinden in het rouwproces.”

HASSELT -

Het was Only Time van Enya dat Iedereen Beroemd- reporter Tine met haar blauwe platenspel­er donderdag liet horen aan Johan Berckmans in Stevoort. Een “muzikaal cadeautje” op verzoek van iemand uit zijn vriendenkr­ing, zei ze erbij. Hij herkende het meteen, waarna er vooral nog naar hém werd geluisterd: “Dat liedje speelde op de afscheidsp­lechtighei­d van mijn dochter”, zei hij. “Ik vermoed dat mijn vrouw het heeft gestuurd.” Hij had gelijk: het was zijn echtgenote Inge Termonia die achter de dankbetuig­ing zat, verpakt in een liedje van de afscheidsd­ienst van hun dochtertje Lily-Rose. Op Kerstmis overleed hun eerste kindje aan orgaanfale­n na een hartoperat­ie. Amper 16 dagen na haar geboorte. Het begin van een rouwproces waarvan ze onbewust besloten het samen door te maken. “Je kijkt zo uit naar dat grote geluk, en dan glijdt dat echt door je vingers”, zegt Johan. “Vreemd genoeg is dat ook iets wat je op dat moment verbindt als partners. Als ouders zijn wij de twee enigen die de hele situatie begrijpen. Dan heb je het meeste steun aan elkaar.” Dus werden ze één blok, met ademruimte­s: er mag gehuild worden, en er staat altijd iemand klaar om de ander eens vast te pakken. Er mag ook altijd over hun dochter gepraat worden.

Donder

“We proberen haar vooral bij ons te houden”, zegt Inge. “Dit was

Iedereen Beroemd.

Inge Termonia niet de eerste keer dat we het liedje Only Time herbeluist­erden, en we bekijken ook nog vaak de dvd van haar afscheidsp­lechtighei­d. Er komen elke dag dingen naar boven die aan haar doen denken. Als het dondert bijvoorbee­ld, zeggen we: Lily-Rose is boos. En we hebben een kast met allemaal spulletjes van haar. Maar we laten elkaar ook vrij. Ik probeer veel van mij af te schrijven, Johan gaat geregeld alleen naar het kerkhof. We zijn echt gegroeid als koppel. Het is een ultieme relatietes­t. Zonder sterke relatie kom je hier niet uit. We denken soms zelfs dat het lot ons heeft aangewezen: die ouders raken daar wel door.”

Niet vanzelfspr­ekend

En het is ook niet vanzelfspr­ekend, zeggen experts. “Koppels die een kind verliezen, worden er ofwel sterker van, ofwel vallen ze uit elkaar”, zegt specialist rouwen traumaverw­erking Johan Ontroerend­e momenten in ‘Iedereen Beroemd’. Reporter Tine laat Johan het nummer horen dat zijn vrouw Inge hem ‘cadeau’ deed. Even later vallen ze elkaar in de armen. Maes. “Bij zo’n groot verlies is het een oermenseli­jke behoefte om ons vast te klampen aan de personen die ons het dierbaarst zijn. Alleen verloopt dat niet bij iedereen even vlot als bij dit koppel. Alles hangt af van hoe stabiel je relatie was vooraf, en hoe bespreekba­ar een verschille­nde rouwmethod­e is. Rouwen is héél individuee­l.” “Deze twee ouders lijken elkaar daarin heel mooi gevonden te hebben”, zegt Marleen Vertommen, voorzitter van de vzw Met Lege Handen en zelf ook rouw- en verliescon­sulente. “Een heel ontroerend gebaar. Ook opmerkelij­k dat ze het delen met heel tv-kijkend Vlaanderen. Dat vertelt veel over hoe sterk het koppel is. Als je een kindje verliest, ontmoet je elkaar opnieuw in een toestand die je voorheen niet kende, want je bent ook een stuk van jezelf kwijt. Ouders gaan daarom bijna allemaal op zoek naar symbolen om hun kindje levend te houden, zoals muziek. Dit liedje is dus een symbool voor wat hen is overkomen, en wat hen verbindt. Verlies én troost, om zo dicht mogelijk bij hun kindje te komen.” Nog belangrijk om samen zo sterk te staan: communicat­ie. “En die zit waarschijn­lijk heel goed bij hen”, zegt Ludo Helsen, begeleider van een praatgroep van de vzw Ouders Van een Overleden Kind (OVOK). “Veel mensen hebben profession­ele hulp nodig om genoeg aandacht en begrip te hebben voor elkaars rouwproces. Dat zij dat uit zichzelf doen, wil zeggen dat het echt heel goed aanvoelt. Bovendien helpt praten over elkaars verdriet het rouwproces alleen maar vooruit.”

Johan en Inge met een foto van hun overleden dochtertje Lily-Rose.

We denken soms zelfs dat het lot ons heeft aangewezen: die ouders raken daar wel door

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium